De enthousiaste groep deelnemers die in training is voor de Polderloop 2017. Staand vijfde van links trainster Marjon Stolk met stopwatch.
De enthousiaste groep deelnemers die in training is voor de Polderloop 2017. Staand vijfde van links trainster Marjon Stolk met stopwatch.

Polderloop Westbroek voor 41ste keer van start

Algemeen Sport

door Kees Diepeveen

In het programma van Oranjevereniging Westbroek is ook dit jaar weer plaats voor de Polderloop. Op vrijdag 28 april kunnen de lopers weer het parcours van 8,4 kilometer afleggen. De Polderloop maakt deel uit van het programma van de Oranjevereniging Westbroek, dat in totaal vier dagen beslaat. Een aantal lopers heeft dit jaar de loopclinics gevolgd die op acht maandagavonden is gegeven door professionele looptrainers.

Vorig jaar hebben op alle onderdelen 220 mensen meegedaan, waarvan 73 kinderen onder de 15 jaar. Een noviteit was een estafetteteam dat meedeed en wandelaars die de route aflegden. De organisatie hoopt dit jaar in alle categorieën meer deelnemers te mogen ontvangen. Buiten estafetteteam en wandelaars zijn er twee jeugdklassen, een seniorenpoule en een veteranenpoule voor 45+ deelnemers. Rond de 20 vrijwilligers worden ingezet waaronder 12 verkeerregelaars om alles in goede banen te leiden.   

Hardloopclinics
Ter voorbereiding op de Polderloop werden hardloopclinics georganiseerd door Marjon en Ronald Stolk. Marjon: 'Dit jaar hebben we 29 deelnemers, verdeelt over twee groepen (16 beginners en 13 gevorderden). Het zijn erg enthousiaste groepen die voor het beste resultaat willen gaan. Het niveau van de beginners ligt hoger dan vorig jaar toen een deel van de deelnemers aan de clinics voor de zes kilometer koos. Veel mensen krijgen de smaak van het lopen te pakken en trainen door na de Polderloop. Mensen spreken met elkaar af'.

Donkere Kooydijk
Marjon vervolgt: 'We trainen voornamelijk op de Kooydijk en ook gaan we als training het parcours afleggen. We bouwen de training rustig op, eerst inlopen en alle spieren losmaken, wat spanning opbouwen en stabiel lopen. Ook gaan we de looptechniek verbeteren en wat inhoud creëren zodat de deelnemers gemakkelijker gaan lopen. De voorgaande maanden liepen we op de Kooydijk in het donker. Moesten we even aan wennen en de zaken goed organiseren. Vooral voor de veiligheid. Voor en achter liepen mensen die de boel in de gaten hielden. Deelnemers droegen fluoriderende hesjes zodat ze zichtbaar waren voor tegemoet- en achterop komend verkeer. Mijn lijfspreuk was en is: geen hesje, geen lesje'.

Regen
Opvallend detail was dat er vorig jaar slechts één avond was, waarop het regende. Dit jaar is het op alle trainingsavonden droog geweest tot genoegen van alle lopers. Marjon geeft nog aan: 'De motivatie van de deelnemers is heel hoog. Iedereen wil een mooie tijd neerzetten. In de groepen is een prima sfeer en het is heel gezellig onderling. Er wordt rustig gelopen daarmee bouw je conditie op en kun je onder het lopen nog praten'.

Lam
De beste Westbroekse tijd werd vorig jaar neergezet door Klaas Lam. Bij de dames was Astrid Welleweerd de snelste. Lopers die geen lid zijn van de Oranjevereniging mogen gewoon meedoen maar betalen iets meer inschrijfgeld. Inschrijven kan op vrijdag 28 april ter plekke in de tent aan de Westbroekse Molenweg 26. Alles over loopcategorie, prijzen, inschrijfgeld en inschrijfformulier is te vinden op www.oranjeverenigingwestbroek.nl.