De Nederlandse Tuin in 3D
De Nederlandse Tuin in 3D Foto: Piet Boersma

de Hollandse tuin in 3D, een waar feest voor het oog

dinsdag 7 mei 2024 20:00 tot 22:00

Piet Boersma, fotograaf en tuinarchitect uit de Noord Oost Polder geeft een presentatie over Nederlandse Tuinen voor Groei en Bloei de Bilt, Bilthoven, Huis ter Heide e.o. op 7 mei om 20.00 uur in de Pieter de Hooghflat, de Hooghlaan 2 te Bilthoven.

Piet geeft echter niet zo maar een presentatie nee hij maakt gebruik van driedimensionale foto’s om de belevening van de tuin aan de kijker en toehoorder over te brengen. De foto’s worden met 2 camera’s gemaakt en op 1 scherm geprojecteerd. Deze weergave is te vergelijken met onze eigen ogen: alleen door met twee ogen te kijken ervaren wij diepte in onze waarneming. Om dit effect te bereiken moeten de toeschouwers wel door een polariserende bril kijken. Door met de bril op naar het scherm te kijken, ontstaat het 3D beeld. Het bijzondere van 3D beelden is dat het lijkt, als je met de bril op naar de foto’s kijkt of je echt door de tuin loopt of je de bloemengeur kunt ruiken of de verschillende insecten kunt aanraken.

Deze manier van presenteren door Piet Boersma is uniek in zijn soort. De afdeling de Bilt, Bilthoven, Huis ter Heide e.o. van Groei en Bloei is ook erg blij dat hij weer bereid is om ons te laten genieten van zijn mooie opnames. 

De serie over de Nederlandse tuin laat heel verschillende tuinen zien in verschillende regio’s van ons land. Zo zijn er cottagetuinen, boerderijtuinen, een Japanse tuin en een rotstuin. Ook bekende tuinen als die van Mien Ruys, Ada Hoffman, de Keukenhof en de minder bekende Ruhlenhof, een aangelegde (botanische) tuin op de Duitse grens, worden niet overgeslagen. Daarnaast staan ook een paar mooie Belgische tuinen op het programma. 

Voor de pauze komen naast de bekende tuinen, ook veel Limburgse tuinen aan bod. Na de pauze ligt het accent met name op tuinen in Zeeland. Deze laatste tuinen zijn vooral bekend vanwege hun borders en prachtige planten combinaties. 

De verzameling tuinen die wordt getoond, geeft een goed beeld van de verscheidenheid aan tuinen in ons land en de planten die hierin voorkomen. De tuinen komen tot leven in al hun zomer pracht. Het zijn prachtige beelden die wedijveren met de werkelijkheid buiten. Deze foto’s geven ons nu al een voorproefje van wat de zomer ons te bieden heeft! Prachtig in een woord.

Dus kom op 07 mei 2024 naar de Pieter de Hooghflat, de Hooghlaan 2 in Bilthoven.

Aanvang 20.00 uur, entree niet leden 5 euro + gratis kopje koffie.