Bezoekers luisteren aandachtig naar de plannen voor de boerderij.
Bezoekers luisteren aandachtig naar de plannen voor de boerderij.

Van Vulpen geeft openheid over bedrijfsplannen

Algemeen

door Henk van de Bunt

Al een tijdje loopt Klaas van Vulpen (Hollandsche Rading) met de gedachte om zijn bedrijf aan te passen aan de ontwikkelingen van deze tijd, zoals die in markt en maatschappij gaande zijn. Dat zou in zijn geval betekenen dat het bedrijf verder wordt geëxtensiveerd

en er - daardoor - meer ruimte voor de dieren komt. 

Klaas van Vulpen: ‘Dat kan niet zonder zicht naar de toekomst met een voldoende inkomen voor ons gezin. Zelf denken we dat er voor ons plan goede mogelijkheden zijn wanneer we voldoen aan eisen op het gebied van dierwelzijn, milieu en ruimtelijke ordening. Het plan is nog niet besproken met de gemeente; dat is uiteraard wel de bedoeling. Maar voordat we voor onze plannen vergunningen aanvragen wilden wij onze ideeën delen’. 

Informeren
Het bedrijf nodigde buren en belangstellenden uit op donderdag 18 april om, onder het genot van een kop koffie of thee, de plannen te bekijken bij Boerderij Fortzicht in Groenekan. Er was een korte presentatie en ook een adviseur van het bedrijf was aanwezig en beantwoordde o.a. technische vragen van de ongeveer 60 bezoekers. Klaas van Vulpen verwelkomde de aanwezigen, presenteerde het familiebedrijf en doorliep het voorgestelde programma. De aanleiding tot een mogelijke verandering van bedrijfsvoering ligt volgens deze agrariër in de ontwikkelingen in de Nederlandse markt en maatschappij, het dierenwelzijn en milieuaspecten die ervoor zorgen dat veranderingen nodig zijn: ‘Van vleeskalveren naar vleeskuikens; dit resulteert in minder mest. Reductie emissies, duurzaamheid en biodiversiteit op het bedrijf zijn de uitgangspunten. Consumenten en supermarkten willen niet anders meer dan kippen met het ‘Beter Leven 1-ster’ van de Dierenbescherming’.

Technisch
Adviseur Jan Bouwman gaf vervolgens uitleg over de technische kant van het verhaal: ‘De stal voor vleeskalveren ombouwen voor vleeskuikens, overdekte uitloop aan de bestaande kalverstal realiseren voor de kuikens’. Bouman vond ook overleg met de buurt i.v.m. de omgevingswetvergunning niet alleen gewenst maar ook verstandig en nodig: ‘Grote investeringen zijn nodig, maar de markt vraagt erom’. Er werden schetsen van de te realiseren stal gepresenteerd waarbij licht en lucht een grote rol spelen. Vervolgens kwam naar voren wat dit betekent voor de fijnstofemissie en de huidige situatie werd vergeleken met de mogelijk toekomstige. Ook werd toegelicht hoe de ontwikkeling van de geurbelasting eruit zal zien: ‘De geuremissie zal 2/3 zijn van wat het nu is. Ammoniakemissie zal ook beduidend afnemen. Binnen 25 kilometer wordt overal een afname berekend’.

Stappen
De te nemen stappen in een mogelijke omvorming zullen zijn: vooroverleg met omgeving, gemeente en provincie, het opstellen MER-beoordelingsnotitie en aanvraag vergunningen. Bezoekers konden vervolgens hun vragen kwijt en hun (eerste) reactie werd op prijs gesteld: ‘Mooi plan, wel vraag over aan- en afvoer dus logistiek’. Vraag over verschil tussen vervoer van kalveren en kippen, met name m.b.t. de Tolakkerweg. Er zijn twee vragen over de normen bij stank, stikstof, ammoniak. Een aanwezige dierenarts is positief; met name omdat deze kippen in Nederland blijven en waar door er minder vervoer nodig is en het minder milieubelastend is.

Reacties
Arie Vonk Noordegraaf (fractievoorzitter SGP) was er die avond bij: ‘Goed om te zien dat participatie met de omwonenden al in zo’n vroeg stadium plaatsvindt. De sfeer vond ik ook positief. Ik verwacht een voorspoedig verloop van de vergunningprocedure bij de gemeente. Aan mij zal het niet liggen, ik zal het proces als SGP-raadslid nauwkeurig volgen’.

Zijdelings is ook Arie van der Vlies bij de politiek betrokken. Wanneer wij ook hem hier naar vragen antwoordt hij: ‘De familie Van Vulpen laat met deze plannen zien dat ze met het bedrijf mee wil gaan met de tijd, bijvoorbeeld wanneer het gaat over dierwelzijn. Ik vind het een prachtige en slimme ontwikkeling! In tegenstelling tot andere agrarische bedrijven die helaas, soms noodgedwongen, stoppen, zet Van Vulpen een stap vooruit en blijft daarmee voor een stukje voedselvoorziening in ons land zorgen’.

Samenvattend kan gezegd worden dat de sfeer goed was, dat men de openheid vooraf waardeerde en dat de gestelde vragen naar tevredenheid werden beantwoord.


Klaas van Vulpen (Hollandsche Rading) langs de Graaf Floris V-weg, met op de achtergrond de stal voor vleeskalveren die omgebouwd kan gaan worden voor vleeskuikens. 

Klaas van Vulpen (Hollandsche Rading) langs de Graaf Floris V-weg, met op de achtergrond de stal voor vleeskalveren die omgebouwd kan gaan worden voor vleeskuikens.