Op weg naar de toekomst zwaait Elke Rabé de achterblijvers uit.
Op weg naar de toekomst zwaait Elke Rabé de achterblijvers uit. Foto:

Toekomststoel voor de komende zeven generaties

Algemeen

door Henk van de Bunt

De Toekomststoel is symbool van de toekomst van volgende generaties. De stoel reist vanaf donderdag 18 april een half jaar lang door De Bilt: langs basisscholen, de bibliotheek, organisaties en bedrijven. Onderweg worden wensen en ideeën verzameld op het gebied van duurzaamheid en klimaat. Eind oktober komt de Toekomststoel met de bijeengebrachte klimaatwensen terug op Jagtlust in Bilthoven.

Op donderdag gaf locoburgemeester Anne Marie ’t Hart - als vervanger van burgemeester Sjoerd Potters - de aftrap van een ‘reislustig en toekomstgericht’ programma voor een reis, die de Toekomststoel vanaf dan een half jaar lang door de gemeente De Bilt gaat maken om dan eind oktober weer op het gemeentehuis terug te keren. De locoburgemeester vertelde daar namens Potters: ‘Vandaag staan we stil bij een mooi initiatief waarmee onze klimaatburgemeester Elke Rabé op tournee gaat. De Toekomststoel staat voor dat elk besluit dat we nemen, het thema ‘duurzaamheid’ meegenomen wordt. En duurzaamheid gaat over het feit dat je rekening houdt met mens, natuur en milieu. We leven in een wereld waarbij duurzaamheid eigenlijk geen optie meer is maar een noodzaak in ons streven naar een gezonde planeet en een toekomst voor alle levende wezens. 

Duurzaamheid
Duurzaamheid gaat daarnaast ook verder dan alleen milieubescherming; het gaat ook over sociale rechtvaardigheid en economische stabiliteit. Met sociale rechtvaardigheid bedoel ik dat alle mensen in de wereld toegang moeten hebben tot basisbehoeften als schoon water, voedsel, gezondheidszorg en onderwijs. Dit betekent het bestrijden van armoede, het creëren van eerlijke en inclusieve economische kansen en het beschermen van de rechten van alle mensen, ongeacht hun afkomst, geslacht of sociaaleconomische status. Het bevorderen van duurzaamheid vereist natuurlijk samenwerking: inwoners: jong en oud, gemeenschappen, bedrijven, overheden en internationale organisaties. We moeten onze krachten bundelen en creatieve oplossingen vinden voor de complexe uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd. De Toekomststoel is een prachtig initiatief om het thema ‘duurzaamheid’ verder onder de aandacht te brengen. Duurzaamheid is in die zin een opdracht die we niet kunnen uitstellen. Ik hoop dat Elke met haar reis met de Toekomststoel veel mooie ideeën en wensen kan ophalen die we echt kunnen gaan uitvoeren en wens haar een mooie en vruchtbare reis toe’.

Reis
Klimaatburgemeester Elke Rabé liet vervolgens als eerste zien waar de reis van de Toekomststoel voor bedoeld is door het inbrengen van haar duurzame wens(en) voor De Bilt: ‘Ik was veertien toen ik voor de eerste keer de bergen in trok. Ik was een kop kleiner dan nu en mijn rugzak was veel te zwaar, maar ik heb van iedere minuut genoten. Ik weet nog heel goed dat ik na een lange zware dag toch nog met de laatste energie de bergwand omhoogklom om een foto te maken van het tafereel in het dal: drie piepkleine tentjes in een enorm massief. Ik herinner me dat ik stilviel daarboven. Ik ging zitten op een steen, keek uit over dat immense massief en dacht: ‘Dit mag nooit verloren gaan’. Zeven jaar later studeerde ik Sustainable Energy Technology, duurzame energie technologie, aan de TU in Eindhoven. Ik ging dat jaar op vakantie met mijn vriend naar Noorwegen. We hadden foto’s bij ons. Foto’s van markante plekken in Noorwegen met zijn tante op de voorgrond. Het leek ons grappig om die locaties op te sporen en de foto’s na te maken, maar dan met hem op de voorgrond. Het lukte ons om de locaties te vinden, maar het was geen grappige ervaring. Het was eerder een diepe bevestiging van mijn studiekeuze. Waar bij de oude foto’s gletsjertongen tot in de voorgrond reikten, was op onze foto’s de gletsjer haast niet zichtbaar. Dat wat niet verloren mocht gaan, was al verloren gegaan in die korte tijd’.

Toekomst
‘Zelf heb ik geen kinderen, maar het zoontje van die vriend is nu vijf jaar oud. Hij woont hier in Bilthoven. Vaak komt hij in mijn gedachte als ik bezig ben met mijn werk. Als klimaatburgemeester van De Bilt wil ik samen met al onze inwoners zorgen voor een mooie toekomst voor de generaties na ons en voorkomen dat er nog meer verloren gaat. Ik zet me in voor een mooie toekomst van deze jongen, van zijn leeftijdsgenoten, van alle kinderen in De Bilt, in Nederland, in de wereld. En niet alleen voor deze kinderen, maar ook voor de kinderen van de kinderen en voor de kinderen van de kinderen van de kinderen, ... Ik zou zelfs willen vragen of de stoel mag staan voor de komende zeven generaties. Denk bij iedere beslissing die genomen wordt zeven generaties vooruit. Is de beslissing van vandaag niet goed voor die zeven generaties, dan is de beslissing niet goed voor ons en de wereld. Op deze kaart schrijf ik als wens dat iedereen ten minste één keer per jaar de ideale wereld verbeeldt voor zichzelf én een ander vraagt naar de ideale wereld, liefst iemand van een andere achtergrond of generatie. Vraag het je kind of kleinkind, liefst jaarlijks, maak er een mooi boekje van. Verbind je met jullie gezamenlijke wenswereld en kom in actie’!

Buiten
Vanaf 16.15 uur ging het programma over in een buitengebeuren op en rond het bordes van Jagtlust, waar de aanwezigen klimaatburgemeester Elke Rabé uitwuifden, die onder trompetgeschal wegfietste voor de eerste reisetappe. Enthousiaste Grootouders voor het Klimaat verzorgden daarnaast op 20 april van 14.00 tot 15.00 uur nog een voorleesmiddag bij de Bilthovense Boekhandel. Zo’n voorleessessie is er ook nog op 18 mei en uit de bekroonde boeken gaan de Grootouders op zaterdag 29 juni opnieuw feestelijk voorlezen bij de Bilthovense Boekhandel.


Grootouders voor het Klimaat verzorgden 20 april een voorleesmiddag bij de Bilthovense Boekhandel.  


De aanwezigen op de trappen van Jagtlust zien dat de Toekomststoel weggebracht wordt naar de eerste locatie. (foto Frans Poot)

Grootouders voor het Klimaat verzorgden 20 april een voorleesmiddag bij de Bilthovense Boekhandel.
De aanwezigen op de trappen van Jagtlust zien dat de Toekomststoel weggebracht wordt naar de eerste locatie. (foto Frans Poot)