Van buiten oogt het gemeentehuis best aardig.
Van buiten oogt het gemeentehuis best aardig.

Commissie zet rem op voortvarende wethouder

Algemeen

door Guus Geebel

Voorzitter Jacomijn Baart schorste op dinsdag 9 april de raadscommissievergadering Burger en Bestuur na de eerste termijn van de behandeling van het voorstel van B en W om in te stemmen met sloop en nieuwbouw van het gemeentehuis op het huidige terrein. Op dinsdag 16 april stond het vervolg op de agenda. Bas Oskam (Forza De Bilt) vroeg bij aanvang in een ordevoorstel om het voorstel niet behandelrijp te verklaren en op een later moment te agenderen.

Wethouder Krischan Hagedoorn zegt het ongelooflijk jammer te vinden als de tweede termijn niet afgemaakt wordt. ‘Dan kan ik namelijk het oordeel van de commissie horen. Nu tast ik in het duister. Volgens mij hebben we een goede beeldvormende termijn gehad waarin ik zo goed mogelijk alle vragen heb beantwoord. We hebben de commissie vorige week beloofd deze week met zoveel mogelijk antwoorden op de enorme hoeveelheid vragen te komen. Dat is gelukt, er hebben mensen tot twee uur ’s nachts gewerkt zodat u alle antwoorden vandaag kon inzien. Ik ben oprecht benieuwd om uw antwoorden daarop te horen omdat het mij in de gelegenheid stelt om als er volgens deze commissie daadwerkelijk verbeterpunten zijn op het voorstel dat wij hebben gegeven, ik die kan meenemen naar het moment van behandeling.’ De wethouder zou het daarom goed vinden de tweede termijn wel te laten plaatsvinden.

Niet behandelrijp
Na een schorsing besluit de commissie dat het voorstel niet behandelrijp is. Wel volgt een ronde over punten die nog verhelderd moeten worden, zodat bekend is wat bij een latere behandeling voor moet liggen. Peter Flierman (CDA) vindt in ieder geval het 0 scenario uitgewerkt moet worden en de impact op de begroting, dus een betere financiële onderbouwing. Verder wil hij de beslispunten meer uit elkaar trekken. Matthias Nagel (ChristenUnie) sluit zich aan bij het CDA. Hij wil wel benadrukken dat hij een goede werkomgeving voor de ambtenaren heel belangrijk vindt. Arie Vonk Noordegraaf (SGP) noemt het aangeleverde stuk te globaal en onvoldoende onderbouwd. Hij vraagt om de raad in het proces mee te nemen, betere participatie en de investeringen in een breder verband te plaatsen, bijvoorbeeld bij de behandeling van de jaarstukken of in de kadernota, om een politieke afweging te kunnen maken. Erik den Hertog (Lokaal De Bilt) wil weten wat er met Jagtlust gaat gebeuren.

Oogst
Floris den Boer (D66) wil weten hoe de ondernemersraad hierin staat. Hij pleit voor een raadsavond over dit onderwerp. Ralph Jacobs (VVD) onderkent het belang van een mooi en toekomstbestendig gemeentehuis. Hij vindt de wijze waarop dit voorstel tot stand is gekomen beter moet en kan. Hij wil dat inwoners en de gemeenteraad actief betrokken worden bij het besluitvormingsproces. ‘Het betekent het presenteren van een gedragen plan dat niet alleen de esthetische en functionele behoefte adresseert maar ook de economische en sociale impact van onze gemeenschap helder in kaart brengt.’ Gija Schoor (PvdA) wil weten of de tijdelijke huisvesting naar voren getrokken kan worden. Marlise Korsten (GroenLinks) wil weten in hoeverre de participatie voor het gemeentehuis gaat samenlopen met die van Jagtlust. Zij kan zich goed vinden in dat er iets moet gebeuren en verwacht niet dat het 0 scenario goede werkomstandigheden zal opleveren. Korsten wil voortgang in het proces houden. Wethouder Krischan Hagedoorn zegt blij te zijn met de oogst van de extra ronde.