Peter Flierman hield een vlammend betoog om het voorstel aangenomen te krijgen.
Peter Flierman hield een vlammend betoog om het voorstel aangenomen te krijgen. Foto:

Gemeente wordt geen aandeelhouder Stedin

Algemeen

door Guus Geebel

Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 28 maart werd in een initiatiefvoorstel van VVD en CDA gevraagd te besluiten de gemeente De Bilt mede-eigenaar te laten worden van Stedin Holding N.V door de aankoop aandelen Stedin. Totaal ter waarde van een miljoen euro. Peter Flierman (CDA) was woordvoerder van de initiatiefnemers. 

Floris den Boer (D66) is het eens met de zorg die de initiatiefnemers hebben over het elektriciteitsnet. In een motie vraagt hij het college te verkennen welke financiële ruimte de gemeente De Bilt heeft om aandelen Stedin in te kopen en dit op te nemen in de kadernota. Ook vraagt hij Stedin te informeren dat gemeente De Bilt een positieve houding heeft ten aanzien van het inkopen van aandelen en in de kadernota financiële ruimte te zoeken voor het verkennen van andere kansen en mogelijkheden die de gemeente De Bilt, naast het inkopen van aandelen, kan nemen om de knelpunten in het elektriciteitsnet te beslechten. 

Speculeren
Jette Muijsson (Lokaal De Bilt) wijst op de financiële risico’s en onzekerheden in de energiesector. Ivo Kok-Palma (GroenLinks) zegt dat zijn fractie sceptisch tegenover het voorstel staat. Hij vraagt of de gemeente ook later kan instappen. Menno Boer (SP) zegt dat zijn partij geen voorstander is van speculeren met gemeenschapsgeld. ‘Aandelen kopen is speculeren.’ Arie Vonk Noordegraaf (SGP) wil weten waarom de initiatiefnemers vinden dat dit een taak van de gemeente is. Wethouder Smolenaers: ‘De motie heeft tot gevolg dat wij niet in deze ronde meekunnen. Uiterlijk 18 april komen aandeelhouders bij elkaar om nieuwe aandeelhouders toe te laten. Dat betekent dat we deze emissie geen aandelen kunnen kopen. Stedin laat weten dat er wellicht een volgende emissieronde komt. Wilt u daarop wachten dan moet u de motie steunen, wilt u nu tot actie komen moet u dat nu doen en als u helemaal geen aandelen wilt kopen dan moet u beide mogelijkheden afstemmen.’ Hij geeft het oordeel aan de raad.

Belang
Peter Flierman (CDA) voert het woord namens de initiatiefnemers en houdt een vurig pleidooi om het voorstel aan te nemen. ‘Stedin heeft de komende jaren vele miljarden nodig om het energienet robuuster te maken. Door aandelen te kopen kunnen we daar een essentiële bijdrage aan leveren.’ Als belang voor de gemeente noemt het maatschappelijk belang, informele invloed en is hij ervan overtuigd dat deze businesscase de gemeente gaat helpen. Hij noemt de risico’s minimaal omdat alleen provincies en gemeenten aandeelhouders van Stedin kunnen zijn.’ Flierman noemt een behoorlijk aantal gemeenten in de provincie die al ingestapt zijn. Het vlammende betoog van Flierman maakt grote indruk. Als raadslid Boer zegt dat Flierman een voorbeeld gebruikt dat hij niet best vindt wordt hij door burgemeester Potters tot de orde geroepen. Hij vraagt elkaar met respect te behandelen. Flierman zegt daarop: ‘Ik weet dat het bij raadslid Boer altijd uit een goed hart komt, ik neem hem daarom niets kwalijk.’ Hij geeft daarmee een mooi voorbeeld van omgaan met elkaar. Het voorstel en de motie krijgen geen steun van de raad.

Onderzoek woningbouw Maartensdijk
De raad ging verder unaniem akkoord met het beschikbaar stellen van 374.700 euro voor nader onderzoek naar de mogelijkheden van de bouw van 200 woningen op verschillende locaties binnen en zo nodig buiten de rode contour in Maartensdijk. Door het unaniem aannemen van een gewijzigd amendement ingediend door Falco Jansen (ChristenUnie) wordt het participatieniveau voor het benoemen van de woningbouwlocaties gesteld op het niveau ‘meewerken’ en voor de verdere onderdelen van het onderzoek op ‘meedenken’. De door Peter Schlamich (Forza De Bilt) ingediende amendementen krijgen geen steun van de raad.