Het terrein van het voormalige zwembad Brandenburg.
Het terrein van het voormalige zwembad Brandenburg.

Gezamenlijke commissievergadering op tijd afgesloten

Algemeen

door Guus Geebel

Onder voorzitterschap van Ralph Jacobs besprak de raadscommissie op 14 maart de bestemmingswijziging van het project Oude Brandenburgerweg 67 Bilthoven, op de locatie van het voormalig zwembad Brandenburg. Ook het raadsvoorstel om een voorbereidingskrediet van € 374.700 voor nader onderzoek naar de mogelijkheden van de bouw van 200 woningen in Maartensdijk op verschillende locaties binnen en zo nodig buiten de rode contour werd besproken. 

Er zijn geen zienswijzen ingediend op de bestemmingswijziging van het project Oude Brandenburgerweg en er hebben zich geen insprekers aangemeld. Wethouder Anne Marie ’t Hart vervangt bij dit onderwerp de door griep gevelde Dolf Smolenaers en gaat in op de gestelde vragen en opmerkingen van commissieleden in de eerste termijn. Op vragen van Margje Tempelaars (PvdA) en Hanneke de Zwart (D66) waarom gekozen is voor woningen in jaren ‘30 stijl zegt de wethouder dat dit mede op verzoek van omwonenden is gebeurd. Er is opgenomen dat de woningen zo optimaal mogelijk worden voorzien van zonnepanelen. Tegen Peter Schlamilch (Forza De Bilt) zegt de wethouder dat het bestemmingsplan conform de ruimtelijke randvoorwaarden door de raad is vastgesteld. Ook gaat zij in op zijn kritiek op de bijgeleverde stukken. Hij was daarbij gevallen over het woord beukmaat dat er een keer in voorkomt. Overigens betekent dat de bruto breedte van een woning, dus de buitenmaat. 

Debat
De opmerking over een niet ingevulde datum van Jan van Asselt (SGP) noemt zij een goed punt waarover nog informatie volgt. Op de vraag van Falco Jansen (ChristenUnie) waarom er twee data bij een onderwerp vermeld waren zegt de wethouder dat het om verschillende onderwerpen gaat. Peter Flierman (CDA) vindt de meegestuurde bijlagen veel, waarop de wethouder zegt: ‘U hoeft niet alles te lezen, maar wij informeren u graag zo volledig mogelijk.’ De voorzitter concludeert na het debat dat dit onderwerp een niet-discussiestuk in de gemeenteraad van 28 maart wordt waarbij wel een motie van D66 en een opmerking van Forza De Bilt aan de orde kunnen komen.

Woningen Maartensdijk
In een volgend agendapunt wordt voorgesteld krediet beschikbaar te stellen en het participatieniveau vast te stellen voor onderzoek naar 200 woningen in Maartensdijk. Werner de Groot (CDA) noemt het een goed voorstel. Het CDA vindt het heel erg belangrijk dat bij de bewonersbijeenkomsten er één is waar geen bewonersverenigingen zijn, dus alleen individuele inwoners. ‘We hebben in de afgelopen jaren in het kader van de woningbouwbehoefte reacties van inwoners gekregen die zich door die verenigingen geïntimideerd voelen en daardoor niet meer meedoen.’ Falco Jansen is het daarmee eens. Het verbaast hem wel dat het aantal van 200 woningen niet ter discussie staat. Over het participatieniveau meedenken wil hij weten waarom dat het meest zuivere zou zijn.

Amendement
Arie Vonk Noordegraaf vindt het goed dat het voorstel er ligt en dat vooraf is gesproken met een groep inwoners. ‘Er staat in het voorstel dat wordt aangesloten bij Samenwerken aan wonen De Bilt.’ Hij vraagt hoe het college er in dit traject voor gaat zorgen dat het niet een herhaling daarvan wordt, maar een volgstap. Ook stelt hij een aantal vragen over onder meer het participatieplan en wanneer de raad in beeld komt. Peter Schlamilch vraagt om meer participatie dan meedenken en een integrale visie over wat het college aan woningbouw per kern van plan is. Hij zegt met een amendement te komen om het aantal woningen te flexibiliseren van 50 tot 200 en een amendement of motie om de groene contouren te beschermen. Ook mist hij een onderbouwing van het voorbereidingsbudget.

Meedenken
Wethouder ’t Hart beantwoordt de vragen en stelt dat bij de participatie iedereen zijn mening moet kunnen geven ook al zijn de belangen tegenstrijdig. ‘Als 200 woningen realiseren niet mogelijk blijkt wordt onderzocht wat wel mogelijk is. Uiteindelijk besluit de raad.’ Over meedenken en meewerken zegt zij dat samendoen absoluut de bedoeling is. ‘Meedenken is ook het niveau dat inwoners aangeven.’ Als het participatiebureau de opdracht krijgt willen we het plan samen met hen vormgeven. In Maartensdijk zijn veel mensen het ermee eens dat gebouwd moet worden om voorzieningen in stand te kunnen houden. Begonnen wordt wanneer het voorliggende voorstel door de raad is aangenomen. Werner de Groot dankt de wethouder in de tweede termijn voor de duidelijke beantwoording van de vragen. Falco Jansen wil weten of wel eens met meewerken is gewerkt. ‘Niet vaak’, zegt de wethouder. Zij noemt de groenvoorziening in het ontwikkelperspectief Schapenweide die door een amendement meewerken werd. Het raadsvoorstel wordt eveneens een discussiestuk in de gemeenteraad van 28 maart.


Werner de Groot vindt dat bij de participatiebijeenkomsten over woningbouw in Maartensdijk iedere burger zijn zegje moet kunnen doen.          

Werner de Groot vindt dat bij de participatiebijeenkomsten over woningbouw in Maartensdijk iedere burger zijn zegje moet kunnen doen.