Luchtfoto van het gebied rond de Schapenweide.
Luchtfoto van het gebied rond de Schapenweide.

Ontwikkelperspectief Schapenweide met ruime meerderheid aangenomen

Algemeen

door Guus Geebel

De gemeenteraad stelde op 29 februari na hoofdelijke stemming met 24 stemmen voor en 2 tegen het Ontwikkelperspectief Schapenweide vast. Alleen de fractie Forza De Bilt stemde tegen. Zeven van de negen in stemming gebrachte wijzigingsvoorstellen werden verworpen. Twee amendementen kregen unanieme steun. De twee ingebrachte moties werden verworpen. 

Met dit besluit stelt de raad kaders voor de ontwikkeling van het projectgebied Schapenweide, inclusief locatie begraafplaats. Het uiteindelijke doel is het realiseren van 450 woningen in een mix aan sociale en middenhuurwoningen, koopwoningen en 25.000 mbruto vloeroppervlak life sciences bedrijven. Het gewijzigde amendement ingediend door Arie Vonk Noordegraaf (SGP) met als onderwerp: Bebouwingsvrije zone met een groen karakter, krijgt steun van alle raadsleden. Met de wijziging wordt op vier plaatsen in het amendement het woord natuurfunctie veranderd in: zoveel mogelijk natuurlijk karakter. Het gewijzigde amendement ingediend door Erik den Hertog (Lokaal De Bilt) dat vraagt de omgeving vroegtijdig te laten meewerken bij verdere uitwerking van het plan krijgt eveneens unanieme steun. De wijziging houdt in dat het participatieniveau bij verkeer meedenken wordt en bij groen meewerken. Op deze manier kunnen bezwaren en procedures mogelijk worden voorkomen zodat sneller tot realisatie kan worden overgegaan. 

Bewonersverenigingen
In de eerste termijn van de raad krijgt eerst Peter Schlamilch (Forza De Bilt) het woord. Hij noemt het bouwplan dat het college voorlegt: ‘Een betonnen hel waar we niet aan willen meewerken’. Hij dient zes amendementen in die alle werden verworpen. Werner de Groot (CDA) constateert dat de inwoners dit voorstel veel beter vinden dan het eerder voorliggende. Hij heeft zorgen over de verkeersafwikkeling. Audrey Kruiniger (GroenLinks) dient twee amendementen in die beide worden verworpen. Menno Boer (SP) noemt het een mooi plan en kijkt uit naar de volgende stappen. Bart-Jan Wielinga (D66) is blij met de input van de bewonersverenigingen, waardoor het een beter stuk is geworden. Hij ziet de toegevoegde waarde van life science. Gija Schoor (PvdA) sluit zich aan bij het betoog van D66. Zij wil weten welke invloed de gemeente heeft bij de keuze voor een ontwikkelaar.

Rijksvastgoedbedrijf
Wethouder Anne Marie ’t Hart zegt dat het gewijzigd ontwikkelperspectief in goed overleg met het Rijksvastgoedbedrijf tot stand is gekomen. ‘Ik vind dat er een goed resultaat ligt waardoor er in plaats van 200, 450 woningen komen. ‘Wij zijn van mening dat echt inhoudelijke wijzigingen alleen in overleg met het Rijksvastgoedbedrijf mogelijk zijn. Ingediende moties en amendementen kunnen afbreuk doen aan het overleg.’ Zij dankt ook de omwonenden voor hun constructieve medewerking. De wethouder gaat in op vragen en duidt de ingediende amendementen en moties. De wethouders Dolf Smolenaers en Pim van de Veerkamp beantwoorden vervolgens vragen die op hun portefeuille betrekking hebben.  

Maidenspeech
In de tweede termijn van de raad zegt Ralph Jacobs (VVD): ’We zitten nu halverwege de zittingstermijn van dit college. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft de grond nog niet verkocht. Hoe groot is de kans dat een ontwikkelaar wordt gevonden die binnen twee jaar gaat bouwen.’ Hij vraagt hoe het huidige college daarnaar kijkt. Wethouder ’t Hart hoopt dat eind dit jaar bekend is welke projectontwikkelaar het plan gaat ontwikkelen en dat de raad dan een omgevingsplan kan vaststellen. Falco Jansen (ChristenUnie) houdt op de dag van zijn installatie ook zijn maidenspeech. ‘Naar mijn mening is het vak politicus het zorgvuldig af kunnen wegen van alle belangen die meespelen in een besluit.’ Over het voorliggende voorstel denkt hij dat een goede balans is gevonden. Voor zijn eerste optreden als raadslid krijgt hij een applaus.

Na de afronding van dit agendapunt werd de raadsvergadering geschorst tot dinsdag 5 maart 20.00 uur.


Op 5 januari 2019 demonstreerde de SP voor sociale woningbouw op de Schapenweide.

Op 5 januari 2019 demonstreerde de SP voor sociale woningbouw op de Schapenweide.