Lenny van Houten vindt de contactcirkel van het Rode Kruis: ‘Ideaal voor alleenstaande mensen van jong tot oud’.
Lenny van Houten vindt de contactcirkel van het Rode Kruis: ‘Ideaal voor alleenstaande mensen van jong tot oud’.

Telefooncirkels onmisbaar

Algemeen

door Henk van de Bunt

‘Telefooncirkels zijn onmisbaar in deze huidige tijd’. Dat is althans de mening van zowel organisatie als deelnemers die al geruime tijd hierbij betrokken zijn. Zij vragen zich af waarom niet meer deelnemers zich hiervoor aanmelden.

Bij de telefooncirkel bestaat voor een groot deel uit ouderen die nog zelfstandig wonen. De deelnemers bellen elkaar iedere ochtend tussen 9.00 en 9.15 uur op. Als er een schakel tussenuit valt, slaat een coördinator alarm; eerst via twee vaste sleuteladressen. Mensen op dat adres gaan bij de betreffende oudere kijken wat er aan de hand is. Meestal is het loos alarm, maar niet altijd. Lukt het niet via het sleuteladres contact te leggen dan gaat de coördinator zelf ter plaatse op onderzoek uit. Indien nodig wordt familie of de huisarts ingeschakeld.

Gebruiker
Sinds juni 2022 woont Lenny van Houten in Bilthoven en werd zij geïnformeerd over de contactcirkel van het Rode Kruis: ‘Ideaal voor alleenstaande mensen van jong tot oud. De deelnemers van de contactcirkel hebben dagelijks telefonisch contact met elkaar.

Als het niet lukt om op de afgesproken tijd contact te krijgen alarmeert een lid van de cirkel iemand om even te gaan kijken bij degene, die niet opneemt. Zo wordt je niet vergeten en dat geeft niet alleen in nood een veilig gevoel, maar helpt ook bij eenzaamheid. Er is met twee personen van de cirkel dagelijks contact’.

Vrijwilligers
De telefooncirkel bestaat uit deelnemende cliënten en vrijwilligers. Een van de cirkelvrijwilligers begint ‘s ochtends om negen uur de eerste persoon van de cirkel te bellen. Deze meneer of mevrouw neemt de telefoon op, zegt dat alles goed gaat en deze cliënt belt de volgende van de lijst. Zo loopt de cirkel dus door totdat de laatste van de rij weer de desbetreffende vrijwilliger(st)er belt. Binnen een kwartier is duidelijk of iedereen een goede nacht heeft gehad en in orde is. Deze cirkel draait elke dag, dus ook op zon- en feestdagen. Stel dat iemand niet de telefoon opneemt, dan wordt een contactpersoon met sleutel gewaarschuwd, die dan even ter plaatse poolshoogte gaat nemen eventueel samen met de vrijwilliger’.

Contact
Vrijwilligers coördineren de cirkels. Maar de telefooncirkel wil meer: ‘Eigenlijk verbazen wij er ons over, dat er maar zo weinig deelnemers zijn. Wij vragen ons echt af, waarom niet meer alleen-gaanden hiervan gebruik willen maken. Het gaat toch vaak om mensen – meestal ouderen – die niet (meer) zoveel contacten hebben. Voor sommigen geldt misschien dat ze op een dag geen andere dan hun eigen stem horen. Dan is het toch ook fijn even via de telefoon aandacht met een ander uit te wisselen’? De telefooncirkel is er voor iedereen die behoefte heeft aan regelmatig contact ter controle, bijvoorbeeld uit veiligheidsoverwegingen. Of wanneer er minder mogelijkheden zijn anderen te ontmoeten door leeftijd, handicap of ziekte. Het geeft een gevoel van zekerheid als iemand regelmatig informeert of alles in orde is. Vooral als u alleen woont of moeilijk de deur uit kunt. Bovendien is het gewoon gezellig als er iemand belt’.

Meer informatie kunt u krijgen van Trijnie Spoelstra tel. 06 40563114.