Er wordt in de raad stevig gediscussieerd.
Er wordt in de raad stevig gediscussieerd.

Gemeenteraad verdeeld

Algemeen

door Henk van de Bunt

De gemeenteraad van De Bilt werd in haar laatste vergadering van 2023 op 21 december jl. o.a. voorgesteld de legesverordening 2024 met bijbehorende tarieventabel inclusief bijlage vast te stellen. 

De gemeenteraad heeft de mogelijkheid om leges op te leggen. Vanwege de aanpassing van de tarieven en als gevolg van veranderingen in de regelgeving en voortschrijdende inzichten legde het college de nieuwe legesverordening 2024 voor dat belastingjaar eerst nu pas aan de gemeenteraad voor: ‘Bijzonder dit jaar is dat in verband met de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, die beiden op 1 januari 2024 in werking treden, de zogenaamde bouwleges veranderen. Vanwege de overzichtelijkheid stellen wij voor om de legesverordening voor 2024 geheel opnieuw vast te stellen onder intrekking van de huidige legesverordening 2023. 

Toelichting
Bij het tot stand komen van de tarieven heeft het college zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de informatie die voor handen was onder het huidige regiem: ‘De tarieven van bestaande producten hebben we geïndexeerd. Bij nieuwe producten hebben we analyses van koepelorganisaties als vertrekpunt genomen; hierop zijn enkele uitzonderingen; zoals bijvoorbeeld bij een omgevingsvergunning, waarbij voor het kappen van bomen op basis van het verwachte aantal aanvragen - afgezet tegen de daadwerkelijke kosten van de externe adviseur - een kostendekkend tarief is berekend. Omdat de Omgevingswet een stelselwijziging is, kunnen we nu geen inschatting maken van de hoeveelheid aanvragen voor 2024. Het huidige tarieventabel is een startpunt, waarbij we zoveel mogelijk reële tarieven hebben opgenomen. In 2025 maken we een tarieventabel die gebaseerd is op ervaringscijfers van 2024. Dan zullen de tarieven ook aangepast worden’.

Motie
De fractie van de VVD vindt de huidige Legesverordening 2024 complex en mogelijk ondoorzichtig voor inwoners en ondernemers van de gemeente De Bilt: ‘Heel belangrijk is dat gemeentelijke verordeningen helder, transparant en gebruiksvriendelijk zijn. Een vergelijking met omliggende gemeenten, waaronder Zeist, heeft aangetoond dat er ruimte is voor vereenvoudiging en verduidelijking van de tariefstructuur in onze legesverordening door het gebruik van de modelverordening van de VNG’, aldus fractievoorzitter Ralph Jacobs, die aanvullend constateert: ‘De Legesverordening van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) kan een uitgangspunt zijn van een meer gestroomlijnde en duidelijke structuur, die mogelijk ook in De Bilt toegepast kan worden. Het is voor inwoners en ondernemers van belang is dat ze gemakkelijk kunnen begrijpen voor welke diensten ze betalen en hoe deze kosten zijn opgebouwd’. In een daarop betrekking hebbende motie verzocht hij daarop het college: ‘De Legesverordening in De Bilt te vereenvoudigen, met als doel deze toegankelijker en transparanter te maken en hierbij expliciet de Legesverordening van de VNG als referentie te gebruiken’. Na felle en scherpe discussies werd de motie verworpen: de fracties van CU, Forza De Bilt, Fractie Fabian, Lokaal De Bilt, SGP, SP en VVD (totaal 12 stemmen) waren voor en die van CDA, D66, GroenLinks en PvdA (totaal 15 stemmen) stemden tegen.

Slotwijziging
De gemeenteraad diende die avond zich ook nog uit te spreken over de ‘Slotwijziging begroting 2023’. Het college schreef hierbij: ‘Net als vorig jaar leggen wij uw raad hierbij in december de slotwijzing voor. In verband met de rechtmatigheid is het nodig om deze begrotingswijziging voor het einde van enig begrotingsjaar vast te stellen. Dit jaar komen we met een beperkte slotwijziging. Reguliere uitvoeringsbudgetten zijn bij voor- en najaarsnota bijgesteld. De slotwijziging beperken we tot: Verwerking septembercirculaire 2023 (hoogste impact), de actualisatie van de Grondexploitaties, de verwerking van het raadsvoorstel vitalere organisatie en de afwikkeling van de gasexplosie Weegschaal vanuit de post onvoorzien. De slotwijziging heeft een positief saldo van € 865.331. Dit saldo komt ten goede aan het geraamde resultaat voor 2023’. De gemeenteraad besteedde vervolgens ruim anderhalf uur aan deze slotwijzigingen; de sfeer was daarbij veelal niet opperbest. Uiteindelijk werd het voorstel met alleen de stemmen van Forza De Bilt en VVD tegen aangenomen.

De sfeer tijdens het debat in de raad is voor verbetering vatbaar.