Burgemeester Sjoerd Potters opende via een videopresentatie.
Burgemeester Sjoerd Potters opende via een videopresentatie.

Soldaten in de streek 1672-1673

Algemeen

door Henk van de Bunt

Woensdagmiddag 6 juli was het druk in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, waar ook de archieven van de Biltse kernen worden bewaard. Er waren veel belangstellenden voor de opening van de tentoonstelling over het Rampjaar: ‘Soldaten in de streek 1672-1673’. 

Burgemeester Sjoerd Potters sprak de aanwezigen toe via een video-verbinding (vanwege corona): ‘Dames en heren, jongens en meisjes, welkom bij de tentoonstelling ‘Soldaten in de Streek: 1672-1673’. Helaas kan ik niet fysiek bij de opening van de tentoonstelling zijn. En dat vind ik heel erg jammer. Maar we hebben in onze organisatie een aantal coronabesmettingen gehad en ik vind het niet verantwoord om bij deze tentoonstelling te zijn. Dus we doen het op deze digitale manier:

Het rampjaar 1672 waar deze tentoonstelling over gaat, is een belangrijke mijlpaal in onze geschiedenis. We hebben ons kunnen bevrijden van tirannie, waardoor we nu een heel mooie, open en democratische samenleving zijn. Dat is gepaard gegaan met heel veel bloed, zweet en tranen. En daar gaat deze expositie over.

Dat onze geschiedenis zo roemrucht is en zo veel betekenis heeft, is ook bekend bij president Zelensky van Oekraïne. Die wees ons daar onlangs nog op. Na een lange strijd hebben wij ons kunnen bevrijden van tirannie. Voor hem volgens mij een voorbeeld van hoe hij het graag met zijn land zou willen zien.

Ik wens iedereen heel veel plezier bij deze tentoonstelling, waarmee je ook wat beter leert hoe in onze streek met dat rampjaar is omgegaan. Heel veel plezier en geniet ervan.’

Archief
Collectiebeheerder Wouter van Dijk vertelde hoe je stukken in het archief, die de geschiedenis van het Rampjaar weer tot leven brengen, terug vindt. Het Onlinemuseum De Bilt maakte daarvan gebruik voor de eigen expositie die nu de kernen rondgaat: ‘Moord en Brand op het Platteland.’ Maar ook een bezoek aan het RHC Vecht en Venen (waarmee onlinemuseum De Bilt samenwerkt) is de moeite waard. Men kan er stukken zien over de Westbroekse burgerwacht in het voorjaar van 1672 en door de Fransen verwoeste huizen in Achttienhoven.

Het adres: RHC Vecht en Venen, Schepersweg 6e, 3621 JK Breukelen. Openingstijden: van 9.00uur tot 17.00uur op werkdagen van 7 juli tot 31 maart 2023.


Ook de jeugd verdiept zich in de geschiedenis.


Afbeelding
Ook de jeugd verdiept zich in de geschiedenis.