Heidegebied dat deels onder water staat.
Heidegebied dat deels onder water staat.

Omvorming positieve invloed op de natuur

Algemeen

Zelden viel er zo veel regen als in het afgelopen halfjaar. Op Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk heeft dat (ook) bijzondere gevolgen; meerdere plaatsen op het landgoed kwamen onder water te staan. Zo staan er ook stukken blank op en rond het Boetzelaersveld, dat tussen Lage Vuursche en Hollandsche Rading ligt. 

Behalve de vele regen heeft dit nog andere oorzaken. In 2020 is het Boetzelaersveld omgevormd van agrarisch naar natuurvriendelijk beheer en is op enkele stukken de voedselrijke bovenlaag afgegraven. In die verlaagde stukken staat nu al maanden veel water. Bovendien zit er een harde laag onder de grond, waardoor het water moeilijk wegzakt. Maar ook stukken die niet afgegraven zijn, komen hierdoor onder water te staan. 

Het vele water trekt natuurlijk waterdieren aan. Afgelopen tijd zijn er rondzwemmende eenden, ganzen en meerkoeten waargenomen. En vorige week waren er al kwakende kikkers te horen.

Los van de vele regen heeft de omvorming van het Boetzelaersveld en de omgeving een duidelijk positieve invloed op de natuur. Sinds die tijd nestelen hier interessante vogelsoorten, zoals de roodborsttapuit, de boomleeuwerik en de nachtzwaluw. In 2020 was er een jagende blauwe kiekendief te zien en vorige week twee baltsende kieviten. Of de kieviten hier ook al nestelen, is nog niet bekend. (Lex van Boetzelaer)


Ondergelopen bos ten noorden van het Boetzelaersveld. 


Stuk voormalige landbouwgrond, waarvan de bovenlaag is afgegraven.

Ondergelopen bos ten noorden van het Boetzelaersveld.
Stuk voormalige landbouwgrond, waarvan de bovenlaag is afgegraven.