Logo vierklank.nl
Street-art op zondag: Tekening van een mondkapje op het asfalt van de Oranjelaan in Groenekan.
Street-art op zondag: Tekening van een mondkapje op het asfalt van de Oranjelaan in Groenekan.

Historisch Centrum vergaart Coronacollectie

  Human Interest

Bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) ziet dat er nu geschiedenis wordt geschreven en bouwt daarom samen met andere archiefdiensten en erfgoedinstellingen in het land mee aan een (digitaal) archief over het Coronavirus en de gevolgen daarvan voor Nederland. Onderzoekers van nu zijn blij met historische bronnen uit 1918 (de Spaanse Griep) of het Rampjaar (1672). Over 50 of 100 jaar kan het Corona-archief weer van belang zijn voor de onderzoekers van dan.

Om deze informatie veilig te stellen roept het RHCVV de hulp in van de inwoners. De meeste mensen zullen zich deze uitzonderlijke periode nog lang herinneren: de sluiting van horeca, scholen, musea en theaters, de stille straten, het thuiswerken en thuis les krijgen, het niet doorgaan van kerkdiensten. Het niet naleven van de maatregelen, maar ook de sociale initiatieven die ontstaan om elkaar te helpen. Hierover wordt veel digitaal en via sociale media gecommuniceerd, maar ook worden er briefkaarten gestuurd, pamfletten opgehangen in winkels en foto's en films gemaakt. Deze informatie is het bewaren waard en vormt straks de herinnering voor later en nieuwe generaties.  

Wat

Het RHCVV is op zoek naar informatie en materiaal die iets zeggen over de invloed van het Coronavirus op het (dagelijks) leven in deze regio. U kunt hierbij denken aan:

  • Foto’s van het leven op straat, maar ook in eigen huis, tuin of op het balkon. Foto’s van de informatieborden, spreuken op straat, solidariteitsacties. Lege schappen bij de plaatselijke supermarkt, lege straten, of juist groepsvorming.
  • Flyers en posters, met mededelingen over Corona-maatregelen e.d. (die kunt u uiteraard ook later opsturen, als ze niet meer nodig zijn).
  • Opgetekende ervaringen, briefjes, aantekeningen, dagboeken of memoires. 
  • Kaartjes of tekeningen die ontvangen zijn om u te steunen.
  • Digitale berichten op whatsapp of Social media (moeilijk digitaal vast te leggen, maar we overleggen graag). Linkjes zijn ook welkom.

Let op: het gaat vooral om plat (2D) en digitaal materiaal, niet om spullen (3D). Kopieën van foto’s of documenten hoeft u niet op te sturen, krantenknipsels evenmin.

Hoe 

Digitaal materiaal kan naar hotspot@rhcvechtenvenen.nl, te grote bestanden via WeTransfer. Tekstdocumenten bij voorkeur in PDF, foto's in TIFF of JPEG, in de hoogst mogelijke (originele) resolutie. Per post kan ook naar Postbus 120, 3620 AC Breukelen. o.v.v. Hotspotmonitor en uw naam en (e-mail)adres voor ontvangstbevestiging.

Bij het aanleveren graag vermelden:

  • Wat u aanlevert (digitaal archief, papieren documenten, foto’s, Film, video, geluid, anders)
  • Korte omschrijving van wat u aanbiedt (wat of wie zijn er te zien, waar is het)
  • Datering (Wanneer de foto is genomen bijvoorbeeld)
  • Uw contactgegevens zodat wij contact kunnen opnemen.

Heeft u iets dat interessant is, maar staat het hierboven niet genoemd? Of weet u niet precies hoe u iets moet aanleveren? Neem dan even contact op via hotspot@rhcvechtenvenen.nl of via tel. 0346 259425. 

Meer berichten