Logo vierklank.nl
Vrijwilliger Ruud Copijn druk in de weer met de aanleg van het looppad op de omgespitte dierenweide .
Vrijwilliger Ruud Copijn druk in de weer met de aanleg van het looppad op de omgespitte dierenweide . (Foto: )

Dierenweide Maartensdijk op de schop

De afgelopen week is de Dierenweide in Maartensdijk letterlijk ‘op de schop’ gegaan. Grote machines ploegden de aarde van de weide tot wel 4 meter diep grondig om, er is een pad en ‘rabbit hill’ aangelegd en binnenkort gaat er opnieuw gras ingezaaid worden. Deze grondige werkzaamheden waren nodig om de waterhuishouding van de weide weer op orde te maken en om een andere indeling te kunnen realiseren. 

Tijdens de overvloedige regenval van de laatste maanden stond de weide vaak blank en was de grond een grote modderpoel. Hoewel vooral de varkens van de modder genoten vonden de vrijwilligers van de dierenweide, de andere dieren en ook veel bezoekers al die modder minder leuk. Ook wilde door de dicht gelopen grond het gras niet meer goed groeien. Al met al zag hierdoor de weide er de laatste maanden er wat minder florissant uit.

Varkens

Afgelopen vrijdag konden de grote machines van Loon- en Verhuurbedrijf A. van Ginkel de weide in om de klus te klaren. Urenlang werd de grond grondig omgespit en weer los gemaakt. Op de nieuwe grotere locatie waar de varkens komen is wit zand van 4 meter diep opgegraven dat als ondergrond voor het nieuwe (grotere) varkensverblijf gaat dienen.

Pad

De dag erna zijn de vrijwilligers van Stichting Dierenweide Maartensdijk, samen met de loonwerker bezig geweest om het pad dat de varkens van de overige dieren gaat scheiden, aan te leggen. Naast dit pad gaat nog een laag hek gerealiseerd worden. Door dit lage hek kunnen de varkens niet bij de overige dieren komen. 

Konijnen

Bij de konijnen zijn de voorbereidingen uitgevoerd voor de realisatie van een zgn. ‘rabit hill’. In de gestorte berg grond zijn pijpen gelegd, waardoor de konijnen bij extreme temperaturen een natuurlijke beschutting kunnen vinden. De berg aarde gaat verder afgewerkt worden.

Gras

De komende weken zal het nog er nog flink gewerkt gaan worden om alles weer netjes te krijgen. Zo zal er weer gras ingezaaid gaan worden en zal er hard gewerkt worden aan de verdere afwerking. Wanneer dit allemaal klaar is, zal de Maartensdijkse dierenweide weer tip top in orde zijn. Hierna kan hopelijk iedereen weer jaren lang van een mooie, droge en groene dierenweide genieten.  (Edwin Plug)

Meer berichten