Logo vierklank.nl
Op zorgboerderij Nieuw Toutenburg leren kinderen over vogels die voorkomen in en rond Maartensdijk.
Op zorgboerderij Nieuw Toutenburg leren kinderen over vogels die voorkomen in en rond Maartensdijk.

Natuurlijk! Maartensdijk vraagt aandacht voor reekalfjes

door Henk van de Bunt

Gelukkig mogen inwoners van Maartensdijk en Hollandsche Rading in deze crisistijd hun trouwe viervoeters nog steeds uitlaten. Heerlijk om met prachtig weer een flink stuk te lopen. Nog mooier om die viervoeter de ruimte te geven. Lekker los, maar of dat in het buitengebied nou zo handig is?

Nogal wat inwoners van Maartensdijk en Hollandsche Rading laten hun hond loslopen, tijdens het uitlaten; bijvoorbeeld op de fietspaden naar Groenekan en Hollandsche Rading worden met grote regelmaat loslopende honden gezien. Niet alleen op het fietspad, maar ook in de weilanden daaromheen. 

Aandacht

‘Dat is precies het punt waar wij als werkgroepen aandacht voor vragen’, zegt Maud van der Pas van ‘Natuurlijk! Maartensdijk’, de net opgerichte werkgroep, die zich bezighoudt met de biodiversiteit in en rond Maartensdijk. ‘In de directe omgeving van Maartensdijk en Hollandsche Rading leven reeën. Iedereen die regelmatig gebruik maakt van de genoemde fietspaden of rond Maartensdijk en Hollandsche Rading fietst, weet dat. Deze reeën werpen hun kalveren vanaf het voorjaar tot in de zomer. Het zou zo maar kunnen dat er heel dicht tegen de bebouwing van bijvoorbeeld Maartensdijk een reekalf geboren wordt. Dit jonge dier zie je niet, het blijft vooral op één plaats liggen. Het rent niet weg wanneer er gevaar dreigt. 

Wanneer een hond op zo’n reekalf stuit, weet je niet wat er gebeurt. Eén lik van een hond op het kalf, als het daarbij blijft, kan al dodelijk zijn voor het kalf. Want door de hondengeur zal de reegeit haar kalf verstoten. Het gaat dood. En dat willen we niet!’.

Oproep 

De werkgroepen ‘Natuurlijk! Maartensdijk’ en ‘Biodiversiteit Hollandsche Rading’ roepen hondenuitlaters nadrukkelijk op om hun hond aangelijnd te houden en zeker niet vrij te laten in de weilanden rond Maartensdijk en Hollandsche Rading. Er zijn genoeg plekken in de buurt, denk aan de strook langs de A27 of de heide bij Hilversum, waar honden los mogen lopen. Om deze oproep kracht bij te zetten, worden er op verschillende plekken posters opgehangen. Nogmaals Maud: ‘Een mooie zin op deze poster is: geniet van uw ontmoeting met een ree. Maar bescherm ze, door hun rust te respecteren en ze niet aan te raken. Dat geldt voor mens en hond. We rekenen op de medewerking van onze dorpsgenoten’. 

Natuurlijk! Maartensdijk

De werkgroep Natuurlijk! Maartensdijk is actief sinds januari van dit jaar. De groep bestaat uit een aantal enthousiaste natuurliefhebbers, die samen met de inwoners van Maartensdijk, de biodiversiteit in het dorp wil stimuleren. De werkgroep is financieel afhankelijk van sponsors en fondsen. Als eerste actie zijn er op een aantal plaatsen, dankzij een bijdrage van de Agrarische Natuurvereniging Noorderpark, vijf nestkasten opgehangen. En de Stichting Dik Groen sponsorde 17 nestkasten voor koolmezen. 14 maart werd een natuurexcursie gehouden met kinderen van de basisscholen uit Maartensdijk. De kinderen leerden over vogels rond Maartensdijk en maakten een natuurwandeling vanaf zorgboerderij Nieuw Toutenburg. Verschillende vogels werden gespot, alsook hazen en reeën. Aan het einde van de excursie zijn de nestkasten onder de deelnemers van de excursie verdeeld. De kinderen adopteren de nestkasten van Natuurlijk! Maartensdijk. Het doel van deze actie is naast het betrekken van kinderen bij de natuur, het bijdragen aan de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. 

Zonnebloem

Initiatiefneemster van de werkgroep Maud van der Pas: ‘En zo hebben we nog veel meer plannen en ideeën. Kleine en hele grote! Van een wedstrijd ‘wie kweekt de hoogste zonnebloem van Maartensdijk’ tot het aanplanten van ‘insectenstruiken’ in eentonige plantsoenen. Uiteraard kunnen die plannen alleen doorgaan als we financiële middelen ontvangen en met medewerking van onze Maartensdijkse dorpsgenoten, klein en groot’. De werkgroep werkt waar het kan samen met de biodiversiteitsgroepen in Westbroek en Hollandsche Rading. Meer info over Natuurlijk! Maartensdijk? Kijk op de Facebookpagina of mail naar natuurlijkmaartensdijk@outlook.com 

Meer berichten