De boommarter in het Maartensdijkse bos.
De boommarter in het Maartensdijkse bos.

Boommarter gespot in Maartensdijk

Algemeen

Bij een wandeling vorige week door het landgoed Eyckenstein en het (aangrenzende) Maartensdijkse Bos wist Eugène Jansen een aantal mooie foto's te maken.

Als eerste trof hij in het een beukenbos een zwarte specht aan. Vervolgens werd zijn aandacht getrokken door de alarmroep van een paar grote bonte spechten. De verstoring werd veroorzaakt door een boommarter die hoog in de beukenbomen te zien was. Behendig sprong hij van tak tot tak en verdween zo uit het zicht. Bos is bij uitstek het biotoop van de boommarter. Bij het klimmen in bomen grijpt hij zich met z’n nagels vast in de schors en ‘hupt’ met schokkende bewegingen vanuit de achterpoten omhoog.

De dieren leven solitair; enkel in de paartijd zijn mannetjes en vrouwtje een paar dagen tezamen. Het leefgebied van een mannetje is circa 1000 ha groot en overlapt (deels) dat van meerdere vrouwtjes. ’s Nachts worden afstanden van 2 tot 7 km afgelegd, maar mannetjes leggen wel eens afstanden af van 10 tot 20 km per nacht.

De kans om een boommarter waar te nemen is klein. Met name omdat de trefkans met een dier met een groot territorium klein is.