Logo vierklank.nl
Maaike van Zeijl (r)  op het junioren EK 3x3 in Tbilisi, Georgië in de poulewedstrijd tegen Israël.
Maaike van Zeijl (r) op het junioren EK 3x3 in Tbilisi, Georgië in de poulewedstrijd tegen Israël. (Foto: )

Topsport op een laag pitje tijdens Coronacrisis - Basketbal

  Sport

Wat doen topsporters in deze moeilijke tijden, waarin de sportagenda geheel is geschrapt voor de aankomende maanden. Veel grote toernooien zijn uitgesteld, wedstrijden afgelast of uitgesteld en competities gestopt. Wat voor een ritme bouwen topsporters op om de conditie en de focus vast te houden. Ditmaal geeft de 19 jarige basketbalster en international Maaike van Zeijl uit Bilthoven een inkijkje in haar aangepaste dagelijkse sportleven en haar sportieve carrière.

Nu de basketbalcompetitie is gestopt moeten spelers en speelsters op een ander wijze fit blijven en hun conditie onderhouden. Maaike die eerstejaars student Criminologie aan de Universiteit Leiden is speelt vanaf haar 14e bij de Orange Lions Academy (OLA)in Amsterdam. Dat is het opleidingscentrum met meiden uit verschillende leeftijdscategorieën. Zij woont daar sinds haar 14e op kamers met al haar teamgenoten. Maaike maakt nu deel uit van het team onder 20 en speelt hiermee ook in de eredivisie. Dat is ook een prima leerschool. In het kader van haar ontwikkeling mag zij ook voor BC Utrecht Cangeroes uitkomen in de eredivisie. In haar vrije tijd werkt ze af en toe in zwembad Brandenburg in Bilthoven. 

Cangeroes
In twee eredivisieteams spelen is goed te combineren maar is wel zwaar. Dat is niet het enige. Maaike:’ Wij speelden dit seizoen met OLA ook in de Europese jeugd-competitie. Daardoor waren we een aantal weekenden weg en miste ik wedstrijden voor Cangeroes. Andere weekenden moesten wedstrijden ingehaald worden bij OLA. Het gebeurde dus een aantal keer dat ik drie wedstrijden in een weekend speelde plus dat er in de dameseredivisie af en toe ook doordeweeks gespeeld moest worden. Dat was soms wel heel erg zwaar’.

Liepaja
‘Ik heb inmiddels al drie Europese Kampioenschappen bij de jeugd gespeeld’ aldus Maaike. ‘Dat is basketbal zoals de mensen het kennen namelijk. 5 tegen 5. In oktober 2019 heb ik mijn debuut gemaakt in het nationale vrouwenteam tijdens de eerste drie ronden van de Europacup in het Letse Liepaja. In augustus had ik nog deelgenomen met de Nederlandse juniorenteam aan het EK 3x3 in Tiblisi. Dat is een aparte discipline binnen de basketbalsport met andere regels dan het traditionele basketbal. Er wordt door twee teams van drie spelers tegen elkaar gespeeld op een half basketbalveld op één basket. Het is heel snel, dynamisch en spectaculair’. Dat is ook de reden waarom Maaike basketbal zo’n leuke sport vindt. ‘Je traint nooit alleen een specifiek iets. Er zijn zoveel verschillende skills en tactieken. Dat maakt het zo leuk.

Zoom
In deze periode is natuurlijk alles anders. Geen competitie, geen wedstrijden en geen trainingen. Nu probeert Maaike fit en in conditie te blijven. ‘We hebben met OLA drie maal per week via Zoom een meeting waarin we onder leiding van een trainer met z’n allen een fysieke work-out doen en zo ook contact onderhouden met elkaar en met de coaches. Verder ga ik met mijn moeder, die ook een basketbal-verleden heeft, samen schieten op het veldje bij ons in de buurt en ga regelmatig hardlopen. Het is mijn eigen verantwoordelijkheid om fit te blijven. Er zijn verder geen verplichtingen’.

Interlands
Het spelen van EK’s is een hele gave ervaring. Maaike:’Je bent twee weken bezig met alleen maar basketbal. s ’Ochtends trainen en voorbereiding van de tactiek voor de wedstrijd. In de middag/avond speel je een wedstrijd. De interlands zijn op heel hoog niveau waardoor je op een EK ook heel veel leert. Ik heb altijd flink moeten werken aan het fysiek gedeelte. Van mezelf ben ik niet heel sterk dus daar moet ik altijd extra hard aan werken. Met internationale wedstrijden merk je dat vooral. De wedstrijden met het Nederlands juniorenteam zijn daarom echt een kans om tegen de top van mijn leeftijd te spelen.

Volgend jaar stroomt Maaike uit het OLA-programma maar hoopt dat jaar haar laatste jeugd EK te mogen spelen. Dan is ze jeugdinternational af en heeft er inmiddels voor gekozen om in september van dit jaar eredivisie bij Binnenland in Barendrecht te gaan spelen. ‘EK en overstap naar een nieuwe vereniging is iets om je echt op te richten’. 

door Kees Diepeveen

Meer berichten