Logo vierklank.nl
V.l.n.r. Dennis , een zelfportret van vroeger, het ouderlijk huis (van) en Marijke Govers in de Windehof.
V.l.n.r. Dennis , een zelfportret van vroeger, het ouderlijk huis (van) en Marijke Govers in de Windehof. (Foto: Henk van de Bunt)

Het leven in coronatijd is heel rustig

Marijke Govers woont op de Windehof in Bilthoven en Dennis Eshage is daar werkzaam als woonbegeleider. Marijke leest trouw elke week De Vierklank en kreeg in deze rare tijd het idee om zelf eens wat te gaan schrijven; ook omdat zij dit vroeger ook heeft gedaan; zij werkte als correspondent voor de Stentor Wegener Apeldoorn, de nieuwe Apeldoornsche courant en voor Tijl Zwolle uitgevers. Marijke heeft een deel van haar leven (vroeger en nu) op papier gezet voor De Vierklank

Sinds vier jaar woon ik, Marijke Carla Govers, in Bilthoven aan de Rembrandtlaan in een appartement van Kwintes. De locatie is in de zomer goed herkenbaar aan de drie meter hoge zonnebloemen van Halima, een van de woonzorgmedewerkers. Zij kweekt ze in onze kas samen met Leidy, vrijwilligster, die één keer in de drie weken de moestuin onderhoudt met een paar bewoners waaronder ik. Er zijn al verschillende groenten gezaaid, aardappelen, bollen en kruiden. Ook krijgen wij nog mest, daar zorgt Ruud voor. In de winter maken wij kerststukjes, vetballetjes en pindaslingers. Kippen hadden we ook maar dat is dus mislukt. Die zijn jammer genoeg gedood, waarschijnlijk door roofvogels.

Corona
Het leven met het coronavirus is hier nu heel rustig, de gezamenlijke koffie-momenten gaan nu niet door. In het tuinhuis waar we gewoonlijk met bewoners en woonbegeleiders koffiedrinken, lukt het niet om 1,5 meter afstand te houden. We krijgen nu koffie op onze kamer. Normaal met Kerst, Nieuwjaar en Pasen hebben we een gezamenlijke brunch in gebouw B en een jaarlijkse barbecue in de tuin met buurtbewoners. 

Met de Engelse les van Maarten gaan we weer door, Maarten speelt heel mooi viool. De kapper aan huis komt niet, wij krijgen allemaal lang haar of een bloempotkapsel. Ook de fysiotherapie is gestopt vanwege covid-19. Ik kweek van zaad viooltjes in de vensterbank en Dennis, mijn mentor, heeft mij aan het werk gezet met de computer en heeft mij tekst en uitleg gegeven. Hij lacht mij uit omdat ik zoveel fouten maak. De kookgroepen zijn ook beperkt in verband met de coronatoestand.

Jarig
Goede vrijdag was ik jarig en heb nu de eerbiedwaardige leeftijd van 80 jaar bereikt. Pauline en Marije, mijn dochters, kwamen ‘s morgens en ‘s middags op bezoek. Nienke en Lieke, mijn kleindochters, bleven thuis omdat slechts een beperkt aantal bezoekers was toegestaan. Buiten in de zon hebben we feestelijk eigen gemaakte chipolata taart gegeten. Ik heb mooie cadeaus gekregen en mijn broer Carl uit Laren kwam ook, alles een grote verrassing. Ik kreeg reacties op facebook. Gedeeld door Pauline, dat was hartverwarmend. 

Bij de Windehof worden wij verzorgd door Janny, Elsa, Dennis, David, Aris en Rüi, zij zijn woon- en activiteitenbegeleiders en Fouzia doet de boodschappen. Verder hebben wij een uitwisseling van tijdschriften en kranten. Ik ben abonnee van het tijdschrift de Groene Amsterdammer, Frank leest de Volkskrant en Peter leest het NRC-handelsblad. Als ik De Vierklank heb gelezen, gaat de krant naar Peter. Nelleke en Peter zijn persoonlijk begeleider. Ik heb twee jaar als amateurschilder bij Marjon Wensink in haar atelier les gehad. Het atelier moest in december stoppen, de gemeente weet nog niet wat er met het gebouw aan de Gregoriuslaan naast de OLV-kerk en school gaat gebeuren. Waarschijnlijk sloop, heel erg jammer. 

Als ik televisie kijk, volg ik het Journaal, Nieuwsuur en de correspondenten van de NOS plus het sportjournaal. Meta de Vries was een klasgenoot van mij in Laren. Zij was tv-presentator /radioverslaggever, zij is jong overleden. Als ik Marieke de Vries (correspondent in Washington U.S) zie, vraag ik me wel eens af of zij misschien de dochter is van Meta de Vries. 

PS: Tijdens een televisie-uitzending zag ik een oproep van Tineke Ceelen, directeur van stichting Vluchteling om geld te doneren voor oorlogsslachtoffers die in de kampen van Lesbos, Griekenland verblijven. Er is daar een groot tekort aan drinkwater, voedsel en medische zorg. Ik heb mij aangemeld als donateur. Volgt u mij? 

Meer berichten