Kunstenaar Philippe van der Zeeuw naast burgemeester Sjoerd Potters.
Kunstenaar Philippe van der Zeeuw naast burgemeester Sjoerd Potters.

Nieuw kunstwerk voor gemeente De Bilt

Cultuur

Uit handen van de bekende Maartensdijkse kunstenaar Philippe van der Zeeuw ontving burgemeester Sjoerd Potters maandag 4 mei een kunstwerk om alle gevallenen en voor allen die geen naam hebben te eren. Het nieuwe Wapen 1945-2020 komt op een mooie plek te hangen in Jagtlust, ter ere van 75 jaar vrijheid.

Vrijheid is een groot goed voor Van der Zeeuw. ‘Als samenleving moeten wij ons daar terdege van bewust zijn’, vertelt hij. ‘Ik was dan ook verheugd dat ik deze opdracht kreeg van gemeente De Bilt’.

Wittebrood
Al heeft Van der Zeeuw de oorlog niet bewust meegemaakt, de dag van de bevrijding in 1945 kan hij zich goed herinneren. ‘Ik was nog heel klein, maar ik weet nog goed hoe ik op een pantservoertuig klom en van de bevrijders een stuk Zweeds wittebrood, een blik biscuit en een reep chocolade kreeg. En trots dat ik daarop was’. Deze dag heeft op Van der Zeeuw grote indruk gemaakt. Dat gevoel van vrijheid heeft hem sindsdien nooit meer losgelaten.

Paraplubak
‘In mijn jeugd woonde ik in de Utrechtse wijk Wittevrouwen’, vertelt Van der Zeeuw verder. ‘Achter ons huis liep de Biltse Grift. In die tijd speelde ik hier vaak. Drie weken voor de bevrijding viel ik in het water en dreigde te verdrinken. Heel toevallig kwam op dat moment een Duitse soldaat langs op de fiets. Hij sprong ervan af, rende naar het water en stak zijn geweer naar mij toe. Zo trok hij mij uit het water. Samen met hem liep ik naar huis en belden wij aan. Mijn ouders schrokken natuurlijk dat er een Duitse soldaat aan de deur stond. Zij hoorden van hem dat hij mij had gered uit het water. Dolblij vroegen zij hem binnen. Mijn moeder vroeg nog of hij zijn geweer in de paraplubak wilde zetten, maar daar ging hij natuurlijk niet op in. Tijdens de koffie vroeg hij of hij mocht onderduiken. Wat bleek? Hij had inmiddels ook wel door dat Duitsland binnenkort zou verliezen en hij wilde graag bij zijn vriendin in Utrecht blijven. Mijn ouders wisten wel een onderduikadres in de Veeartsenijschool en brachten hem daar onder. Al die tijd brachten zij hem voedsel. Drie jaar na de oorlog is hij nog eens langs geweest. Helaas hebben wij nadien geen contact meer met hem gehad’.

Bladgoud
Na zijn middelbare school ging Van der Zeeuw naar de kunstacademie. Hij leefde van en voor kunst. ‘Vooral mijn drie kinderen Leontine, Joachim en Olivier geven mij de energie om kunst te maken', legt Van der Zeeuw uit. ‘Via de gemeente kreeg ik de opdracht een kunstwerk te maken over 75 jaar bevrijding. Tijdens het ontwikkelingsproces kwam burgemeester Potters drie keer langs om te vragen hoever het stond. Uiteindelijk is het een mooi kunstwerk geworden: het wapen van gemeente De Bilt met daarboven 1945-2020. Een gedeelte van het wapen is gelegd in 23,75-karaats bladgoud. En een mooie plek is al gevonden in Jagtlust. Binnenkort vindt de officiële onthulling plaats’.

[door Walter Eijndhoven]

!