Ook mevrouw Henny van Engelen was één van de drie genomineerden
Ook mevrouw Henny van Engelen was één van de drie genomineerden

Burgemeester Potters reikt Mathildeprijs uit

Algemeen

Zaterdag 14 maart ging burgemeester Potters langs drie genomineerde vrijwilligers om hen persoonlijk in het zonnetje te zetten. In verband met het Coronavirus besloot gemeente De Bilt hen dit jaar niet te ontvangen in de oude raadszaal. Door het Comité van Aanbeveling werd mevrouw Leny Rouma uit Bilthoven verkozen tot vrijwilliger van het jaar.

door Walter Eijndhoven 

In 1113 schonk keizerin Mathilde een stuk grond aan de Benedictijnenabdij in Oostbroek, van waaruit de plaats en gemeente De Bilt ontstond. In de schenkingsacte komt de datum 14 maart naar voren. Met haar schenking zorgde Mathilde dat andere mensen verder konden met hun leven. 

Heden

Ook nu zijn er nog steeds van die Mathildes, mensen die iets doen voor anderen als vrijwilliger. Eén van die genomineerde vrijwilligers en tevens verkozen tot vrijwilliger van het jaar is mevrouw Leny Rouma. Geen professional, maar gewoon buurtbewoner. Zij stapt op iedereen af, jong en oud, en begint een praatje. Van alles doet zij voor mensen in de buurt. Het Comité van Aanbeveling was dan ook erg onder de indruk van deze vrijwilliger uit de Bilthovense wijk De Leijen. Zij pakt een maatschappelijk, ingewikkeld thema laagdrempelig aan en gaat gewoon bij de mensen langs, waardoor zij echt iets betekent in haar buurt. Zij sluit aan waar mensen behoefte aan hebben en kan hierdoor echt iets betekenen in het leven van mensen. ‘Door mevrouw Rouma de Mathildeprijs te geven, hopen zij haar extra te waarderen en een stimulans te geven om door te gaan met het goede werk dat zij doet’, aldus de leden van het Comité van Aanbeveling. Hier een eerder artikel geschreven over Leny Rouma: https://www.vierklank.nl/nieuws/algemeen/31308/in-gesprek-met-omgeving-over-eenzaamheid

Warm Hart

Ook mevrouw Henny van Engelen-Van Pommeren was genomineerde voor de Mathildeprijs. Na het wegvallen van een deel van de activiteiten van het Rode Kruis, richtte zij, samen met anderen, de Stichting Warm Hart op, om zo te zorgen dat de activiteiten toch doorgang konden vinden. Koffieochtenden of spelletjes organiseren zoals bingo of het rad van fortuin, een sjoelavond, het regelen van een paas- of kerstbrunch of een dagje uit, niets is haar teveel. 

Verbinder

De derde genomineerde, Mulki Haji Abukar uit Bilthoven is een verbinder, met letterlijk en figuurlijk, veel kleur. Zij staat voor gelijkheid en legt de nadruk op mensen en overeenkomsten, niet op achtergrond of verschillen. Voor ieder contact staat zij open. Even iemand bij de arm pakken? Een bezoek aan iemand die in het ziekenhuis ligt? Zij doet het. Alles uit eigen beweging. Door haar omgeving wordt dit zeer gewaardeerd. Voor het Comité was dit voldoende reden ook mevrouw Haji Abukar te nomineren. 

De Mathildeprijs werd door burgemeester Potters uitgereikt bij mevrouw Rouma thuis en niet in de oude raadszaal van het gemeentehuis, dit in verband met het Coronavirus. 

Eén van de drie genomineerden was mevrouw Mulki Haji Abukar uit Bilthoven.
Vrijwilliger van het jaar is mevrouw Leny Rouma uit Bilthoven.