De St. Maartenskerk aan de Maartensdijkse Nachtegaallaan. (foto uit 2015 van Henk van de Bunt)
De St. Maartenskerk aan de Maartensdijkse Nachtegaallaan. (foto uit 2015 van Henk van de Bunt)

4 mei Herdenking Maartensdijk

Algemeen

In Nederland herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa en in Zuidoost-Azië. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties, waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog.

In deze gemeente is er jaarlijks naast een herdenking in de omgeving van herdenkingsmonument bij ‘Jagtlust’ te Bilthoven een herdenking in één van de kernen Groenekan, Hollandse Rading, Maartensdijk of Westbroek; dit jaar in Maartensdijk. Deze start om 19.00 uur in de St. Maartenskerk met een openingswoord van wethouder Pim van de Veerdonk. Daarna volgen korte bijdragen van Wil Leeuwis, Lennart Fijen, de Oekraïense Yuliia Merchalova en een gedicht van Bas en Arshiya, afgewisseld met muziek. Het slotwoord van de bijeenkomst in het kerkgebouw wordt gesproken door de plaatselijke predikant ds. A.J. Speksnijder. 

Om 19.40 uur vertrekt het gezelschap naar het Maertensplein onder begeleiding van de stille trom door Thijs de Bie. Om 20.00 uur worden er 2 minuten stilte in acht genomen, couplet 1 en 6 van het Wilhelmus gezongen, waarna kransleggingen plaatsvinden. Daarna volgen korte voordrachten (gedichten) en muzikale bijdragen door Kunst & Genoegen. Ter afsluiting is er thee, koffie en limonade in Dijkstate.