Over vernieuwbouw of nieuwbouw van het gemeentehuis is het laatste woord nog niet gezegd.
Over vernieuwbouw of nieuwbouw van het gemeentehuis is het laatste woord nog niet gezegd. Foto: foto Jos van der Worp)

Wethouders lichten verschillende onderwerpen nader toe

Algemeen

door Guus Geebel

In een persgesprek op vrijdag 26 april gaven de wethouders Pim van de Veerdonk en Krischan Hagedoorn een toelichting op onderwerpen die in de gemeente spelen. Dat waren de tweejaarlijkse burgerpeiling gemeente De Bilt, Brandenburg-West Aardgasvrij en de toekomst van het gemeentehuis.

De enquête voor de gemeentelijke beleidsmonitor, de burgerpeiling, werd eind 2023 gehouden ‘Er hebben voldoende mensen aan deelgenomen om er iets van te zeggen’, zegt wethouder Pim van de Veerdonk. ‘Een conclusie kan zijn dat heel veel mensen blij en tevreden zijn om te wonen in de gemeente De Bilt. Dat zie je aan de score op het gebied van leefbaarheid en sociale kracht. Mensen die hier al langer wonen hebben geen behoefte om ergens anders heen te gaan omdat ze het hier naar hun zin hebben.’ In de afzonderlijke kernen zie je wel verschillen. Zo zie je in Westbroek dat mensen ontevreden zijn over het gebrek aan winkels, openbaar vervoer en culturele activiteiten. 

Versterken
‘Bij het opstellen van het coalitieakkoord ging het over het herstellen van vertrouwen waar we het laagste punt bereikten in 2021. We zien dat het vertrouwen in het college en de gemeenteraad nog wel laag is maar iets is toegenomen. Wat we terug zien komen is de achterstand in onderhoud van wegen. Er zijn wegenbeheerplannen gemaakt waar we nu volop mee bezig zijn’, aldus de wethouder. ‘Dit jaar willen we voor het eerst een link gaan leggen met de uitkomsten en vertaling naar beleid. Of we een aanpassing moeten maken of iets versterken. Met de vorige peiling zijn slechts minuscule verschillen.’

Participatie
We scoren heel goed op veiligheid en mensen voelen zich heel veilig in de buurt waar ze wonen. Ze zijn actief bij het verenigingsleven en zetten zich in voor de woon- en leefomgeving. Over het afvalbeleid dat in 2016 is ingevoerd is men meer tevreden dan in voorgaande jaren. Het is stabiel maar gaat licht vooruit. In Maartensdijk waren veel klachten. In 2022 hebben Pim en Krischan een rondstoeltoer door Maartensdijk gemaakt om de toegankelijkheid te ervaren. We zijn blij dat we daar met gevaarlijke punten aan de slag gaan.’ Participatie scoort hoog in de monitor, 7,8. Van degenen die de enquête hebben gekregen om in te vullen heeft ongeveer een derde die teruggestuurd, wat een goede score is. Aangeschreven waren 3050 willekeurige inwoners en 966 hebben gereageerd.

Brandenburg
Wethouder Hagedoorn noemt het proces rond de ontwikkeling van de aardgasvrije wijk mooi. De wijk heeft zelf gezegd ‘dit zijn voor ons de negen beste manieren om van het gas af te gaan’. Bewoners mochten zelf een onderzoeksbureau selecteren en kwamen zo tot de twee beste oplossingen, die nu getoetst gaan worden. Er zijn zes type woningen in de wijk die verschillen in verduurzaming. Die worden in kaart gebracht en op basis daarvan krijgen bewoners twee aanbiedingen. Een op basis van bronnet en een op basis de collectief individuele oplossing. Men kan vervolgens appels met appels vergelijken waarbij uitgangspunt is dat de oplossing niet meer mag kosten dan men nu kwijt is aan elektriciteit en gasverbruik. De maximumcapaciteit van het bronnet is 2100 woningen. Voor de uitvoering komt het op te richten warmtebedrijf. Dat hebben we nodig om alles op het gebied van warmte wat we collectief willen ontwikkelen in een bedrijf te zetten, dat honderd procent publiek moet worden. Daarvoor moet deskundig personeel aangetrokken worden. De wethouder is blij met de afloop in de raad en de motie heeft nog verbetering aangebracht.

Gemeentehuis
Het gemeentehuis is in de commissie niet behandelrijp verklaard, wat wethouder Hagedoorn ook wel begrijpt. ‘Ik had in de commissie zo’n 55 vragen gekregen en er waren ook nog veel technische vragen over het gemeentehuis. Die hebben we allemaal voor de commissievergadering kunnen beantwoorden, maar als je die dinsdagmiddag krijgt voor de vergadering van dinsdagavond lukt het niet om die allemaal te lezen. Hagedoorn was wel blij dat hij in de commissie te horen kreeg wat er nog nodig is om een goed raadsvoorstel voor te leggen. ‘De raad wil naast de 2 voorgelegde scenario’s, vernieuwbouw of nieuwbouw, ook een scenario 3 hebben, om dit gebouw nog tien jaar aan te houden. We hebben dat becijferd en dan zie je dat nieuwbouw en vernieuwbouw qua investering ongeveer hetzelfde kost, het tien jaar aanhouden kost ongeveer 5,5 miljoen, maar als je dat doorvertaalt naar exploitatielasten zie je dat tien jaar aanhouden evenveel kost als het neerzetten van een compleet nieuw gebouw, waarmee je ook andere doelen bereikt. De exploitatiekosten zijn hetzelfde maar je schuift ook een keuze voor je uit. Dat betekent dat je over zes jaar opnieuw een keuze moet maken voor nieuwbouw of vernieuwbouw. Dan heb je te maken met gestegen kosten. De raad heeft ook aangegeven om alle investeringen op een rij te zetten om de investering in het gemeentehuis in perspectief te kunnen zien. In de kadernota die eind juni wordt behandeld is dat mogelijk. De wethouder geeft aan dat de financiële positie van de gemeente sterk verbeterd is. In 2028 zou een nieuw gemeentehuis gerealiseerd kunnen zijn.


Over vernieuwbouw of nieuwbouw van het gemeentehuis is het laatste woord nog niet gezegd. - (foto Jos van der Worp)

De wethouders Krischan Hagedoorn en Pim van de Veerdonk.