Logo vierklank.nl
Brandweervrouw Saskia geeft voorlichting hoe Oud & Nieuw veilig door te komen.
Brandweervrouw Saskia geeft voorlichting hoe Oud & Nieuw veilig door te komen.

Vuurwerkles voor leerlingen groep 8

Nu de jaarwisseling er weer aankomt, is het noodzaak vuurwerkliefhebbers voorlichting te geven over veilig afsteken van rotjes, vuurpijlen en siervuurwerk, aldus de Veiligheids Regio Utrecht (VRU). Brandweermannen en -vrouwen gaan dan ook graag het gesprek aan met vooral jongere liefhebbers. Dinsdag 10 december kregen leerlingen van de St. Michaël een bezoek van brandweervrouw Saskia.

door Walter Eijndhoven

De brandweer en andere hulpverleners willen niets liever dan een mooi feest op oudjaarsdag voor iedereen, maar dan wel veilig. Vuurwerk is leuk, maar heel onvoorspelbaar en een ongeluk zit in een klein hoekje. 'Oudjaar 2018 kregen 35 kinderen tot 9 jaar letsel aan handen, ogen, oren of andere lichaamsdelen. Van de 10 tot 14-jarigen werden 62 kinderen behandeld en 98 kinderen tussen 15 en 19 jaar', vertelt Saskia.

Water
'Veel jongeren, maar ook volwassenen weten niet wat zij moeten doen met bijvoorbeeld een verbrande hand', vertelt zij verder. 'Vaak laat men koud water over de hand stromen. Fout dus! Veel beter is het om de hand tien minuten te koelen in lauw/warm water (via je arm naar beneden). Als je dan toch naar het ziekenhuis moet, plak dan huishoudfolie over je hand. Huishoudfolie plakt namelijk niet'. De les begint direct met allerlei tips. Handig voor de kids van groep 8, want ja, je weet niet alles.

Categorieën
Vuurwerk wordt onderverdeeld in drie categorieën: kindervuurwerk F1 (vanaf 12 jaar) , bijvoorbeeld sterretjes. De tweede categorie is het minder zware vuurwerk F2 vanaf 16 jaar. Vanaf 18 jaar mag het zwaardere knalwerk (F3) afgestoken worden, zoals vuurpijlen. Saskia: 'Behalve de leeftijdsgrens wordt vuurwerk nog onderverdeeld in legaal en illegaal. Staat op de verpakking een Nederlandse gebruiksaanwijzing, een CE-keurmerk en een verdeling F1, F2 of F3, dan is het legaal vuurwerk. Zo niet, dan heeft de koper waarschijnlijk met illegaal vuurwerk te maken. Vaak heeft dit soort vuurwerk teveel kruit of een te harde knal (meer dan 120 decibel), zodat bijvoorbeeld gehoorbeschadiging kan optreden'.

Duim
Om de kids te laten zien hoe het is om een duim te missen, laat Saskia iedereen z'n schoenveters vastmaken, zonder duim. Het lukte niemand. Saskia: 'Dit is een goede manier om jongeren te overtuigen vooral uit te kijken met vuurwerk. Het is een heel leuk feest, maar alsjeblieft, wees altijd voorzichtig met vuurwerk'. Meer informatie over vuurwerk is te vinden op www.4vuurwerkveilig.nl

Meer berichten