Het platina bruidspaar met locoburgemeester Dolf Smolenaers.(foto:kleindochter Pricilla Pfalz)
Het platina bruidspaar met locoburgemeester Dolf Smolenaers.(foto:kleindochter Pricilla Pfalz)

Kees en Gerrie Oosterom zeventig jaar getrouwd

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Op 1 december was het zeventig jaar geleden dat Kees Oosterom en Gerrie Flemming in Bilthoven in het huwelijk traden. Ze waren toen allebei 22 jaar oud. Locoburgemeester Dolf Smolenaers kwam het echtpaar op 2 december met bloemen namens het gemeentebestuur feliciteren met hun platina huwelijksjubileum.

Kees Oosterom is in Utrecht in een spoorhuis bij Lombok langs de spoorlijn naar Rotterdam geboren. Gerrie Flemming groeide op in een gezin met zeven kinderen in de Hertenlaan in Bilthoven. Ze leerden elkaar in januari 1945 kennen op de Hessenweg in De Bilt. Kees werkte bij de Nederlandse Spoorwegen en zat na de spoorwegstaking in september 1944 ondergedoken bij een spoorman op de Hessenweg. Gerrie moest daar een keer een roggemolen ophalen. Dat was een speciale molen om rogge te malen. Van het meel werden pannenkoeken gebakken.

Afspraak
'Toen ik naar huis fietste kwam de zoon van de spoorman me achterna en stopte een briefje in mijn hand. Nieuwsgierig keek ik onderweg al wat erop stond. Ik las dat Kees een afspraakje met me wilde maken', vertelt Gerrie. Ze reageerde niet direct, maar was toch wel nieuwsgierig. Een week later kwam het alsnog tot een ontmoeting en daarna ontmoetten ze elkaar regelmatig op het Dr. Letteplein, dat was halverwege hun woonadressen. Na hun huwelijk woonden ze eigenlijk illegaal in bij de moeder van Kees. Dat was in een inmiddels niet meer bestaand spoorhuisje op de Julianalaan, aan de toenmalige spoorlijn van Bilthoven naar Zeist. Drie jaar later verhuisde het echtpaar naar de Tuinstraat in De Bilt en in 1967 naar de Groen van Prinstererweg in Bilthoven. Ze wonen nu 27 jaar zelfstandig in De Leijen.

Verrassing
Kees Oosterom werkte ruim veertig jaar bij de NS in verschillende functies en eindigde als hoofdconducteur. Hij reisde door het hele land en had altijd onregelmatige diensten. Binnenkort is hij 35 jaar gepensioneerd. Het echtpaar is redelijk gezond. Vijf jaar geleden kregen ze van de kinderen voor hun briljanten huwelijksjubileum een tablet waarmee ze konden skypen met hun kleinzoon die toen in Indonesië woonde. Dit keer was het cadeau een bijzondere verrassing. Gerrie werd gevraagd in de gang een grote doos open te maken. Ze dacht dat het misschien een koelkast was, maar toen bleek dat die kleinzoon die nu op Bonaire woont erin zat. 'Hij was speciaal voor ons overgekomen en dat was toch wel het mooiste cadeau.' 

Het echtpaar heeft een zoon, een dochter en vier kleinkinderen. De jubilarissen kregen veel bloemen en kaarten. Ook waren er felicitaties en bloemen van Koning Willem-Alexander en de commissaris van de Koning. Het platina jubileumfeest vierden ze op zaterdag 30 november in De Weistaar in Maarsbergen.

Tien jaar geleden kwam burgemeester Arjen Gerritsen het echtpaar feliciteren.