Logo vierklank.nl
Waalseweg 10 voor de renovatie.
Waalseweg 10 voor de renovatie. (Fotograaf: Fred Meijer- 06-09-2005.)

De Wijk Weltevreden

'Verandering is de enige constante in het leven'; deze tegeltjeswijsheid lijkt universeel van toepassing, maar is vaak ook aanleiding voor een momentopname van wat ooit was en hoe het nooit meer zal worden. Het 'op de schop gaan' van de wijk Weltevreden in De Bilt is voor menig Biltenaar weer zo'n moment. Met Fred Meijer wandelden wij nog eens naar de plaatsen van weleer.

door Henk van de Bunt

Een nieuwe sporthal, een buurtplein, ruim 90 moderne appartementen, meer groen en speelruimte en niet te vergeten; een rank sculpturaal flatgebouw langs de Biltse Rading dat de eyecatcher moet worden van het nieuwe wijkje Nobelkwartier. Het huidige H.F. Witteterrein krijgt een complete metamorfose en is over circa drie jaar de nieuwe parel van De Bilt. Bewoners uit de Biltse wijk Weltevreden kregen onlangs schetsen te zien van het project Nobelkwartier, zoals het terrein straks gaat heten. Eén ervan is Fred Meijer, die in 1997 op de Pof. Dr. J.D. van de Waalsweg kwam wonen en een actief lid was bij de Historische Kring in De Bilt: 'Door mij is al meteen een aantal mensen bezocht, waardoor ik al aardig wat te weten ben gekomen over de wijk. Ook heb ik oude foto's gescand. Onze woningen aan de van Waalsweg zijn rond 1961-1962 gebouwd'.

Wijk
De wijk Weltevreden is gelegen achter de huizen van de Waterweg, achter de huizen van de Blauwkapelseweg tot aan de grens met Groenekan en in het zuiden tot aan de Groenekanseweg; de wijk werd in delen volgebouwd, maar de gemeente De Bilt ziet zich nu genoodzaakt om toch weer door afbraak van de sporthal, brandweergarage, garageboxen en een gymzaal nieuwbouw kunnen te plegen in het Nobelkwartier achter het dan Cultureel Vergader Centrum

Weltevreden
Het huis Weltevreden stond aan de noordzijde van de Blauwkapelseweg (vroeger Veenweg geheten), tegenover de buitenplaats Arenberg, in De Bilt. Het huis werd in 1657 gesticht, hoewel het dan nog niet de naam Weltevreden draagt. In 1754 komt de naam Weltevreden voor de eerste keer voor. Meijer vertelt: 'Langs de Blauwkapelseweg lagen meerdere boerderijen. De meeste bouwactiviteiten werden tussen 1895 en 1913 gedaan door de familie Van Boetzelaer. Bij de sloop van boerderijen in 1969 en 1972 is gebleken dit deze boerderijen op funderingen uit de 15 eeuw waren gebouwd. Eén hiervan was de boerderij Weltevreden aan de Blauwkapelseweg 90; deze was gesitueerd achter de huidige sporthal waar nu garageboxen staan. Tijdens de bouw van de sporthal stond deze boerderij er nog maar werd in 1969 toch gesloopt, waarbij dus ook funderingenresten werden gevonden uit de 15 eeuw'.

Daggelder
Meijer vertelt verder: 'Ook stonden er een aantal daggelderhuisjes (daggelder=arbeider) aan de Waterweg/ Oude Looydijk. Vroeger werden deze daggelderhuisjes, ook al lagen ze niet direct aan de Waterweg toch voorzien van huisnummers Waterweg. Deze huisjes waren eigendom van Gerrit Smorenburg en zijn gebouwd voor 1832 en afgebroken in 1963 ten behoeve van nieuwbouw. Het gehele gebied had tot 1961 van oudsher een agrarische bestemming. De eerste nieuwbouw voor huizen werd in 1961 gedaan door de Biltse Algemene Woonbouw Vereniging, de Christelijke Woonbouwvereniging Patrimonium en het Katholieke St. Joseph. Het betrof hier de woningen aan de Prof. Dr. J.D. van de Waalsweg 2 t/m 30. In totaal zouden zij 147 huurwoningen laten bouwen en later nog meer huurwoningen aan de Albert Schweitzerweg'.

Meer berichten