Logo vierklank.nl
Onder het motto 'steen eruit, plant erin' wordt aan vergroening van tuinen gewerkt.
Onder het motto 'steen eruit, plant erin' wordt aan vergroening van tuinen gewerkt.

Stichting Steenbreek actief in De Bilt

De gemeente De Bilt heeft zich dit jaar aangesloten bij het landelijk platform Stichting Steenbreek onder het motto 'Samen meer groen in het dorp De Bilt'

Veel mensen willen een onderhoudsarme tuin en kiezen daarom voor een geheel betegelde tuin. Maar veel bestrating in tuinen zorgt voor problemen. Tijdens hoosbuien kan het water de bodem niet in, raakt het riool overbelast en is er kans op wateroverlast. Op warme dagen nemen stenen warmte op en ontstaat er hittestress. Versteende tuinen bieden ook geen ruimte voor nuttige dieren zoals bijen en vlinders. Bomen, struiken en planten hebben een verkoelende werking en dragen bij aan de biodiversiteit.

Weltevreden
Uit onderzoek is gebleken dat het dorp De Bilt het meeste risico heeft op hittestress en wateroverlast binnen de gemeente. Daarom start de gemeente met Steenbreek in het dorp De Bilt. De eerste contacten zijn gelegd met belangenvereniging Weltevreden om samen te kijken welke mogelijkheden er zijn om de tuinen in deze wijk te vergroenen. Acht tuineigenaren hebben zich al aangemeld voor het vergroenen van hun (achter-)tuin onder begeleiding van Steenbreek. Daarnaast zal er ook samen met de belangenvereniging gekeken worden of er in de openbare ruimte mogelijkheden zijn voor vergroening. Nog een voordeel: samen zorgen voor meer groen leidt ook tot meer onderling contact en samenhang in de buurt.

Tegel eruit, plant erin
Steenbreek De Bilt is een samenwerkingsverband tussen de gemeente De Bilt, Groei & Bloei afdeling De Bilt en IVN afdeling De Bilt. Samen wil men de tegeltendens keren en inwoners stimuleren om hun tuinen te vergroenen. De missie is: tegel eruit, plant erin; zoveel mogelijk verharding uit particuliere tuinen in het dorp De Bilt vervangen door bloeiende en gevarieerde beplanting, die de fijne leefomgeving van mensen en dieren bevordert. 'Wist u dat een groene omgeving een positieve invloed heeft op mensen? Men ervaart minder stress, men kan zich beter concentreren en men wordt creatiever en productiever'.

Meer weten?
Op 25 mei was Steenbreek op de braderie aan de Hessenweg in De Bilt met een informatiestand. Op 6 juli brengt men de actie 'tegel eruit, plant erin' in de praktijk tijdens de Zomerfair van de kinderboerderij De Schaapskooi (Melkweg, Bilthoven). Tijdens de Nationale Tuinweek 2019 (8 t/m 16 juni) houdt Frans van Bussel op 11 juni de lezing: 'Bloemen en insecten, niet zonder elkaar' in de Koperwiek, Koperwieklaan 3 in Bilthoven. Tijdens deze avond is er een Steenbreek-stand aanwezig. Wanneer u dit bericht meebrengt is er gratis toegang. Voor meer informatie: www.debilt.nl of mail naar Groei&Bloei De Bilt: info@bilt.groei.nl.

HvdB

Meer berichten