Logo vierklank.nl
Wethouder Anne Brommersma stapt in de auto bij Michiel Pas van Veilig Verkeer Nederland.
Wethouder Anne Brommersma stapt in de auto bij Michiel Pas van Veilig Verkeer Nederland.

Remwegdemonstratie laat noodzaak 30 kilometer zien

Op de Hessenweg in De Bilt werd woensdagmiddag 22 mei een aantal activiteiten gehouden in verband met de bewustwordingsactie '30 is hard genoeg!' Spectaculair was de remwegdemonstratie die liet zien dat een hogere snelheid een aanzienlijk langere remweg oplevert.

door Guus Geebel

Ondernemersvereniging Hessenweg/Looydijk, politie De Bilt en gemeente De Bilt hadden de middag in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland georganiseerd. Gebiedswethouder Anne Brommersma woonde de activiteiten bij en reed mee in de auto waarmee de remwegdemonstratie werd gehouden. Daarvoor was een gedeelte van de Hessenweg afgesloten. De ondernemersvereniging trakteerde kinderen op popcorn en suikerspinnen, er was voorlichting over bandenprofiel en veiligheid en in een rijsimulator kon worden ervaren wat bellen en appen tijdens het rijden aan ongelukken kan veroorzaken.

Wijkagent Peter van Essen vertelt hoe de bewustwordingsactie tot stand is gekomen. 'De afgelopen week hebben we met een lasergun acht snelheidscontrolemomenten gehouden. Het is schrikbarend wat er uitkomt. Een automobilist reed met 72 kilometer per uur waar 30 het maximum is. Overtreders hebben we aan de kant gezet en ze gewezen op de gevaren die zij daarmee in een winkelgebied veroorzaken.' Michiel Pas van Veilig Verkeer Nederland verzorgde met een moderne auto de remwegdemonstratie. Hij deed dat met verschillende snelheden en verbaasde de aanwezigen over de lengte van de remweg bij hogere snelheden.

Meer berichten