Logo vierklank.nl
Dankzij het vele speelgoed hoeven kinderen zich nooit te vervelen.
Dankzij het vele speelgoed hoeven kinderen zich nooit te vervelen.
Zakelijk

Verkoop- en ruilmiddag Speel-o-theek De Bilt

Zaterdag 16 februari opent wethouder Anne Brommersma om 10.00 uur de eerste verkoop-en ruildag van de Speel-o-theek De Bilt in restaurant Bij de Tijd. Met deze beurs hoopt de organisatie te kunnen bijdragen aan de circulaire economie door gebruikt speelgoed te koop of te ruil aan te bieden.

door Walter Eijndhoven

Speel-o-theek De Bilt is opgericht in 1977, onder de naam Stichting Speelgoedleenderij De Bilt. Na jarenlang een onderkomen te hebben gehad op diverse adressen in De Bilt en Bilthoven, is de Speel-o-theek sinds half november te vinden in een ruimte bij restaurant Bij de Tijd in De Bilt.

Aandacht
'Bij Speel-o-theek De Bilt kan iedere ouder speelgoed lenen voor zijn kinderen of oppaskinderen, legt vrijwilligster Adriana Neagu uit. 'Het werkt hetzelfde als bij een bibliotheek. Alleen leen je dan speelgoed in plaats van boeken'. Tegen een kleine vergoeding kun je een puzzel, een stuk speelgoed of een spel meenemen. Adriana: 'Uit eigen ervaring blijken kinderen al snel geen aandacht meer te hebben voor een stuk speelgoed. Hoe fijn is het dan niet, als je iedere vier weken speelgoed kunt ruilen in plaats van weg te gooien'.

Ontwikkeling
De Speel-o-theek heeft een groot assortiment aan speelgoed voor kinderen van 0 tot 8 jaar, dat is onderverdeeld in verschillende categorieën. 'De ontwikkeling van kinderen wordt in drie functies verdeeld', legt Adriana uit. 'Namelijk in lichamelijke ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling en verstandelijke ontwikkeling. Ons speelgoed is daarom in verschillende categorieën onderverdeeld. Zo kun je bij het bewegingsmateriaal denken aan een hobbelpaard, een fietsje, kruiwagen of een autoped. Verder hebben wij nog divers fantasiemateriaal verzameld, zoals huisjes van lego, poppen of een vrachtwagen van lego. Er is ook een ruime keus aan gezelschapsspellen: monopolie, ganzenbord, Nijntje ahoi!, Pinguin panic, Wolfje wervelwind en zelfs een oud-hollands spel als sjoelen. Maar dit is nog niet alles. Voor de kinderen hebben wij ook nog dozen met lego en heel veel puzzels'.

Strippenkaarten
Voor het lenen van speelgoed gelden diverse uitleenvormen. Behalve een jaarabonnement, kunnen ouders ook een strippenkaart aanschaffen. Adriana: 'Met een strippenkaart (10 strippen) kunnen ouders één stuk speelgoed (per strip) bij ons lenen, dus met een kaart van tien strippen kunnen zij maximaal tien stuks speelgoed lenen. Bij de gelegenheidsuitleen kunnen in één keer tien stuks speelgoed worden geleend, voor één week.

Tijdens de verkoop-en ruildag op zaterdag 16 februari kunnen belangstellenden langskomen tussen 10.00-13.00 uur in restaurant Bij de Tijd, aan de Prof. Dr. H. Kamerlingh Onnesweg 14 in De Bilt. Voor meer informatie over de Speel-o-theek: www.speelotheekdebilt.nl.

Meer berichten