Aankomst bij het de ingang van het kerkgebouw. [foto Reyn Schuurman]
Aankomst bij het de ingang van het kerkgebouw. [foto Reyn Schuurman]

Aeres VMBO ontdekt Westbroek

Algemeen Natuur & Milieu

door Henk van de Bunt

Dinsdag 13 november gingen de leerlingen van leerjaar 1 van Aeres VMBO Maartensdijk de omgeving van Westbroek ontdekken; volgens hun leerkrachten zou na afloop iedereen begrijpen waarom het eruit ziet zoals het is.

De leerlingen kwamen op de fiets naar het gebouw van de Hervormde Kerk aan de Kerkdijk in Westbroek. Anneke Westeneng verwelkomde hen, begeleid door orgelmuziek van (haar moeder) Fia Lam: 'Het is een heel groot gebouw voor een klein aantal inwoners. De bouw van de kerk en de toren van 42 meter is gestart in 1467 en voltooid in 1481'. Zij wijst ook op het kostbare onderhoud dat zo'n gebouw vergt.

Plaats
De kinderen werd vervolgens, naast een korte uitleg over het beeldbepalende monument dat het kerkgebouw is, ook iets verteld over de plaats die het monument in de samenleving inneemt: 'Denk maar eens aan onze rechtsspraak; deze is mede-gebaseerd op de 10 leefregels die in de Bijbel staan. Het gebod 'Hebt uw naaste lief' is heel lang geleden voor het christelijk deel van de bevolking aanleiding geweest tot het stichten van ziekenhuizen, zoals door Diaconessen (nonnen). Zo zijn er nog vele voorbeelden van invloeden door het christelijke geloof in Europa'.

Bert Bos
Hierna wordt de groep in tweeën gedeeld: 35 leerlingen gingen met natuurgids Bert van der Tol per fiets naar het Bert Bospad; 'Een van de mooiste wandelpaden in het Groene Hart gaat dwars door de Westbroekse Zodden. Je geniet volop van dit bijzondere, waterrijke gebied en van de vele verliefde zwanenpaartjes', luiden de prijzende woorden over dit gebied. Deze gemarkeerde wandelroute draagt de naam van boswachter Bert Bos die zich enorm heeft ingezet voor de Westbroekse Zodden. Bert wilde zoveel mogelijk mensen laten genieten van de natuur. Hij deed dit met aanstekelijk enthousiasme, waardoor hij een echte ambassadeur werd van Staatsbosbeheer. Het pad loopt dwars door het gebied waar hij zijn ziel en zaligheid inzette voor de natuur. Bert overleed in 1996. Veel te jong: hij was pas vijftig.

Het reservaat is bereikbaar vanaf de Kerkdijk te Westbroek en vanaf de Graaf Floris V -weg te Hollandsche Rading. Bij elke ingang is een paneel geplaatst met informatie over de wandelroute en het planten- en dierenleven in de Westbroekse Zodden.

Orgel
De andere 35 leerlingen werden in groepen onderverdeeld: een groep ging met gids Teus van der Vaart (en een leerkracht) de toren van de kerk beklimmen; de leerlingen waren enorm verrast door het prachtige uitzicht vanaf de toren: 'Zelfs de Amsterdam Arena was zichtbaar'; en natuurlijk de prachtige slootjes die een mooi mozaïek vormen tussen de stukken land. Bert van der Tol had goed uitgelegd hoe die zijn ontstaan en nu konden de leerlingen met eigen ogen zien dat de geschiedenis leeft in het landschap. Een andere groep mocht met Fia Lam mee naar het orgel, waar ze een uitleg over het orgel kregen naast een demonstratie hoe je een orgel bespeelt. De Hervormde Kerk in Westbroek telt vijf organisten; één daarvan is Fia Lam, al vanaf haar 18e jaar actief in de kerk. Lam: 'Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in kerkorgelmuziek. Net als velen onder ons heb ik eerst blokfluitles gehad, maar het kerkorgel trok mij toch meer aan. Vooral het enorme geluid uit die orgelpijpen, mede veroorzaakt door het uittrekken van de registers, bezorgde mij kippenvel'. Een andere groep nam onder leiding van een leerkracht deel aan een speurtocht buiten de kerk over geschiedenis, bouwstijl e.d.

Via het Bert Bospad naar de Westbroekse zodden waar IVN afdeling De Bilt regelmatig wandelingen verzorgt. (foto IVN De Bilt)
Op weg naar het orgel. [foto Reyn Schuurman]
Speuren naar geschiedenis rond de kerk in Westbroek. [foto Reyn Schuurman]
In het zoddengebied zijn unieke plantensoorten te vinden. (foto Bert van Dijk)
!