Een deel van het gebied; zuid-noord-lopend en met één kavel er tussen ten westen grenzend aan de Veldlaan.
Een deel van het gebied; zuid-noord-lopend en met één kavel er tussen ten westen grenzend aan de Veldlaan.

Commotie omtrent plannen Landgoed

Algemeen Natuur & Milieu

door Henk van de Bunt

Op 28 juni 2013 heeft het College van Burgemeester en Wethouders van De Bilt een aanvraag ontvangen voor een omgevingsvergunning 1ste fase ten behoeve van het realiseren van een landgoed van circa twaalf hectaren op en nabij de percelen Groenekanseweg 113 en 121 te Groenekan. Het realiseren van een landgoed daar is in strijd met de geldende bestemmingen, zowel waar het gaat om het gebruik als landgoed als waar het gaat om het bouwen van de bouwwerken voor het landgoed.

In het geval een aanvraag in strijd is met het bestemmingsplan maar wel ruimtelijk inpasbaar, kan het College de omgevingsvergunning verlenen mits de gemeenteraad verklaart daartegen geen bedenkingen te hebben. Omdat het College voor de vergunningverlening de uitgebreide voorbereidingsprocedure volgt, vroeg B en W de gemeenteraad eerst een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te willen geven, om vervolgens het ontwerp van de omgevingsvergunning vrij te geven voor inspraak. Donderdag 15 juni werd na een bijna twee uur durende bespreking in de Raadscommissie Openbare Ruimte overeengekomen het voorstel vooralsnog terug te nemen en niet als stuk op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van 29 juni te plaatsen.

Redenen
Het College zag veel redenen om het voorstel nu aan de gemeenteraad voor te leggen. Zij vond, dat het bouwplan voorzien was van een goede ruimtelijke onderbouwing. Ook was het College van mening, dat het voorziet op een kwaliteitsverbetering ten opzichte van de huidige feitelijke en planologische situatie. Ook de commissie voor ruimtelijke kwaliteit had positief geadviseerd. Tenslotte meldde het College, dat de Provincie positief was over de planopzet en de definitieve afweging aan de gemeente zou overlaten.

Insprekers
Voor dit onderwerp had zich een negental insprekers bij de griffie aangemeld; acht vanuit een kritische invalshoek en de indiener voerde zelf ook het woord. De woorden van het achttal logen er niet om; het plan kende geen draagvlak, uitvoering zou een inbreuk op de privacy van omwonenden betekenen en de beschrijving van het plan kende tal van onjuist- c.q. onvolledigheden. De communicatie over het plan en de daarbij behorende (uitvoerings-)procedure werd als beneden alle peil gekwalificeerd en bij de bespreking van de gegeven adviezen werden woorden als lippendienst en meeloperij niet geschuwd. Ook de rol, betrokkenheid en relatie met organen als Groenekanse Dorpsraad en Groenekans Landschap bleven niet ongenoemd. De indiener van het plan nodigde tijdens zijn inspraakronde ook de leden van de gemeenteraad uit voor een al geplande volgende presentatie van de plannen op maandag 26 juni.

College
Wethouder Hans Mieras: 'Het College is nogal geschrokken van de veelheid en heftigheid van de insprekers en gemaakte bezwaren. Het College wil dan ook het voorstel terug nemen en niet doorschuiven naar de aanstaande gemeenteraadsvergadering. Zij is van plan met een aangepast plan eventueel in september a.s. terug te komen en nodigt ook verder iedereen uit voorlichtingsmogelijkheden, zoals die op 26 juni a.s. te benutten'.