Vuurwerkvrije zones

Algemeen Algemeen

Een ruime meerderheid in de gemeenteraad van De Bilt wil dat het college van B en W bij de komende jaarwisseling vuurwerkvrije zones instelt rondom winkelcentra, religieuze gebouwen, voorzieningen voor kwetsbare groepen, de kinderboerderijen en natuurgebieden.

Daarmee kan een bijdrage worden geleverd aan de beperking van de schade aan gezondheid en milieu, de overlast en materiële schade aan bijvoorbeeld voertuigen en gebouwen.

De raad deed deze uitspraak op voorstel van de fractie van GroenLinks, mede ingediend namens PvdA en SGP. Indiener Anne de Boer wees erop dat de raad in 2014 al eerder een dergelijke uitspraak had gedaan. Toen kwamen de vuurwerkvrije zones er niet, omdat de burgemeester meende dat de handhaving van het verbod teveel menskracht zou vragen die rondom de jaarwisseling elders nodig was.

Een groot aantal andere gemeenten voerde wel vuurwerkvrije zones in en uit een inventarisatie van de gemeente Bunnik van de ervaringen in de regio is gebleken dat deze wel degelijk effect hebben gehad. Een goede communicatie blijkt misschien nog wel het belangrijkste, want ook in die andere gemeenten is niet of nauwelijks extra menskracht ingezet. Toch willen de meeste inwoners in die gemeenten bij de jaarwisseling opnieuw vuurwerkvrije zones.