Wethouder Madeleine Bakker: 'De motie vroeg om gebruik te maken van realistische mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting.'
Wethouder Madeleine Bakker: 'De motie vroeg om gebruik te maken van realistische mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting.'

Voorrangsprocedure tijdelijke woningen

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

Aan de gemeenteraadsvergadering op 22 december werd een agendapunt Tijdelijke woningen voor statushouders, starters en spoedzoekers toegevoegd. Het werd een langdurig debat dat ging over de uitwerking van een plan van B en W om voor een periode van tien jaar vijftig tijdelijke woningen te bouwen op zeven locaties. De publieke tribune was goed gevuld bij dit onderwerp.

De gemeenteraad nam op 26 mei jl. met een grote meerderheid een motie aan met een oproep aan het college om als gemeente De Bilt te voldoen aan de opdracht om de statushouders woonruimte te bieden. In de opdracht werd ook de mogelijkheid voor tijdelijke woonruimte opgenomen. Het college heeft de opdracht voortvarend opgepakt en er ligt inmiddels een plan. Johan Slootweg (SGP) vindt dat de procedure die voorligt meer tijd nodig heeft. De SGP vindt een periode van tien jaar voor tijdelijke woningen te lang. Hij constateert dat een aantal locaties niet ontsloten is en vraagt daarvoor om alternatieven. Slootweg denkt daarbij aan het terrein naast het Groenhorstcollege, waar destijds een nieuw sportcomplex gedacht was.

Boze bewoners
Peter Schlamilch vraagt zich af hoe dit mogelijk is. Hij dient een motie van afkeuring in over het proces, De motie wordt door de overige raadsleden verworpen. Schlamilch wil de voorrangsprocedure intrekken en de burgers een volwaardige inspraak te geven. Hij vraagt daarom het college het voorstel in de raad van februari te bespreken. Hij overhandigt de wethouder handtekeningen van boze omwonenden. 'Die vragen: waarom niet op de Schapenweide, waarom zoveel haast, hoe tijdelijk zijn de huisjes, hoe moet het met toekomstige statushouders en woningzoekenden. Bewoners zijn ook boos over het verdwijnen van groen, uitzicht en speelplekken voor kinderen.' Hij dient een motie in die een evaluatie na één jaar inbouwt. De motie is verworpen.

Kantoorpanden
Dolf Smolenaers (D66) schetst de context waarbinnen mensen hiernaartoe komen. Hij noemt het een morele plicht statushouders op te nemen. Smolenaers stelt voor een extra commissievergadering in te lassen. Werner de Groot (CDA) heeft veel geluiden gehoord. Draagvlak en communicatie zijn inmiddels behoorlijk aan bod. Er is door de burgers en instellingen veel ingebracht in het voorgenomen besluit tot aanwijzing van de huisvestingslocaties. Het CDA is benieuwd naar de heroverweging. Anne de Boer (GroenLinks) geeft complimenten aan SSW. Menno Boer (SP) maakt zich zorgen over het draagvlak voor de plannen. Wat de SP betreft hadden ook leegstaande kantoorpanden erbij betrokken mogen worden.

Proces
Krischan Hagedoorn (PvdA): 'Het is onze diepste wens uitvoering te geven aan de motie.' Hij heeft bedenkingen over het gevolgde proces. Hagedoorn wil versnelling in de structurele woningbouw. Kees Leliveld (VVD) stelt dat bij de communicatie steken zijn gevallen. De VVD wil uitstel van uitvoering. Han IJssennagger (Bilts Belang) noemt het een schande dat er na 70 jaar nog steeds een woningtekort is. Hij pleit voor locaties buiten de rode contouren. Nico Jansen (CU) noemt een aantal punten die hij van belang vindt. Tien jaar tijdelijke woningen vindt hij een te lange tijd, hij wil naar vijf jaar.

Uitvoering
Wethouder Madeleine Bakker stelt dat het geen gemakkelijke opdracht is. 'De aanleiding van de motie op 26 mei was tijdelijke huisvesting voor statushouders. De motie vroeg om gebruik te maken van realistische mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting ter aanvulling van een structurele oplossing. Het betekent dat u daarmee het college gevraagd heeft tot uitvoering over te gaan. Er is dus sprake van een bevoegdheid van het college om die uitvoering invulling te geven.' De wethouder stelt dat realistische mogelijkheden betekent dat het gerealiseerd kan worden. 'Er is de investering van de gemeente die de grond ter beschikking stelt en de SSW die met de gemeente in oktober een convenant heeft gesloten om invulling te geven aan vijftig tijdelijke woningen.' Bakker noemt tijdelijke woningen voor vijf jaar financieel niet haalbaar en niet realistisch. 'Op 1 december heeft de SSW groen licht gegeven en zijn we gaan communiceren. Het had niet sneller gekund. We hebben gezocht naar een proces waarbij we onze uitvoeringsbevoegdheid op een zorgvuldige manier invulling konden geven. We deden dat door belangenorganisaties uit te nodigen voor gesprekken en door twee inloopavonden te organiseren.'

Voorrangsprocedure
'We hebben gekozen voor de voorrangprocedure om de raad niet te passeren en gezocht naar een vorm waarin we de uitvoeringsbevoegdheid aan de raad konden voorleggen. Wij willen dat de raad er naar kijkt omdat het uw eigen opdracht is. In de motie staat een aantal punten. De mix van bewoners hebben we met statushouders, starters en spoedzoekers. Spreiding, wenselijk was het over alle kernen te verdelen, maar dat ging niet. De zorgvuldige communicatie met omwonenden konden we pas na 1 december uitrollen. Het college ervaart dat het niet eenvoudig is. We hebben snelheid willen betrachten maar wel zorgvuldig willen zijn.' Het college wil op 17 januari met de inbreng en de alternatieven nog een keer kijken of het werk goed gedaan is en of er alternatieven zijn die over het hoofd gezien zijn. 'Dat kan op 17 januari twee kanten uitgaan.' Een extra commissievergadering noemt de wethouder uitstekend. 'In januari komen we terug in de raad en kan alles nog een keer op de zeef. Dan pas wordt een besluit genomen. Met dat besluit is het nog niet over. Er moet nog een omgevingsvergunning worden afgegeven.' Wethouder Madeleine Bakker gaat vervolgens in op gestelde vragen en ingediende moties die alle worden verworpen.