Met de remproef in de elektroauto in de gymzaal van De Vierstee konden de kinderen het belang van autozitjes met gordels ervaren. De pop op de voorbank had geen gordels om en vloog met elke remproef onder het dashbord.
Met de remproef in de elektroauto in de gymzaal van De Vierstee konden de kinderen het belang van autozitjes met gordels ervaren. De pop op de voorbank had geen gordels om en vloog met elke remproef onder het dashbord.

ANWB Streetwise bij School met de Bijbel

Algemeen Jeugd

door Kees Diepeveen

De ANWB voelt zich nauw betrokken bij verkeersveiligheid en heeft daarvoor ANWB Streetwise ontwikkeld. Een praktisch maar ook leuk en leerzaam verkeersprogramma dat aansprekend is voor leerlingen van de basisschool en dat kinderen leert beter om te gaan met het huidige verkeer. De School met de Bijbel in Maartensdijk vindt dit belangrijk en bood de kinderen ANWB Streetwise aan.

Een school of gemeente neemt allerlei maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten. Eén ding is echter heel moeilijk te 'regelen': het gedrag van de verkeersdeelnemers. Kinderen leren alleen in de praktijk hoe ze beter kunnen omgaan met het drukke verkeer. In verschillende praktijklessen in dit verkeersprogramma leren de kinderen onder andere over het gebruik van autogordels, kinderzitjes, remweg en reactiesnelheid.

Professioneel
Met acht medewerkers en instructeurs was de ANWB aanwezig om het verkeersprogramma aan alle leerlingen aan te bieden. Hoofdinstructeur Marcel Derks van ANWB Streetwise vertelt: 'Streetwise is opgebouwd uit vier modules passend bij de leeftijd en ontwikkelfase van basisschoolleerlingen. Het programma bestaat uit drie delen: een voorbereidende les op het digitale schoolbord, de praktijklessen en een later een evaluatie. Vandaag zijn de praktijklessen. Professionele instructeurs komen naar de school en geven verkeerstrainingen op maat. Met speciaal ontwikkelde lesmaterialen zoals elektro- en lesauto´s, zebrapaden, verkeerslichten, opblaasbare auto's en een fietsparcours wordt de praktijk zo veel mogelijk nagebootst

Praktijk
De kinderen van groep 1 en 2 leren in de speelzaal van de school verkeersgeluiden herkennen en oefenen met veilig oversteken. Daarnaast wordt geoefend met de autogordel in combinatie met het kinderzitje. Tijdens Blik en klik leren de kinderen van groep 3 en 4 in de gymzaal van de Vierstee over veilig oversteken. Het belang van het dragen van een gordel en gebruik van een kinderzitje in de auto wordt geoefend met een spannende gele elektroauto.De kinderen van groep 5 en 6 leren over de remweg van een auto en de invloed van de reactietijd op die remweg. Hoogtepunt van deze les is dat kinderen zelf plaats mogen nemen op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en zelf mogen remmen bij een snelheid van 50 kilometer. De Beatrixlaan werd voor deze les afgesloten.

Trapvaardig
De groepen 7 en 8 fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres. Ook rijden zij met een zware rugtas op. Hiermee worden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school. Adjunct-directeur Harry Prosman van de School met de Bijbel geeft aan: 'De school vindt verkeersveiligheid enorm belangrijk. Daar willen we graag in investeren. ANWB Streetwise is een perfect programma daarvoor. Met een behoorlijke subsidie van de gemeente De Bilt kunnen we onze leerlingen dit mooie programma aanbieden. Het gebruik van de lesauto en elektroauto slaat enorm aan bij de kinderen'.

Leerlingen van de groepen 7 en 8 leggen een lastig parcours af op het schoolplein. Alle leerlingen sloegen zich onder toeziend oog van de instructeurs kranig door de beproevingen heen.