Alle fietsen worden gecontroleerd op school.
Alle fietsen worden gecontroleerd op school.

Fietslichtcontrole op Martin Luther Kingschool

Algemeen Jeugd

Woensdag 2 november stond bij de Martin Luther Kingschool in Maartensdijk in het teken van fietsverlichting. Agent Bert van Barneveld was aanwezig om alle fietsen te controleren op fietsverlichting, een fietsbel, reflectoren en of de pedalen in orde waren. Gelukkig was er weinig mis met de fietsen.

door Walter Eijndhoven

Elke dag fietsen duizenden kinderen naar school en weer naar huis. Nu de donkere periode met rasse schreden nadert is het belangrijk dat zij goed zichtbaar zijn voor de overige verkeersdeelnemers. Corinne Bunschoten, adjunct directeur van de school vertelt: 'Medeweggebruikers kunnen fietsers zonder verlichting echt niet goed zien. Daarom is goede fietsverlichting enorm belangrijk, want als je goed zichtbaar bent, vermindert de kans op een ongeluk met twintig procent'. Het is wel duidelijk dat veiligheid voor de leerlingen van de Maartensdijkse school hoog in het vaandel staat. Bunschoten vervolgt: 'Na goedkeuring van de fiets krijgt de leerling een sticker om op de fiets te plakken'.

Lightbrigade
Ondertussen is Van Barneveld bezig met de controle. Alle fietsen van de leerlingen van groep 6 t/m 8 worden door hem gecontroleerd. Hij vertelt: 'Sommige leerlingen hebben nog een dynamo op de fiets, dus zij moeten een stukje fietsen. Alleen dan kan ik natuurlijk zien of het licht het doet'. Gelukkig zijn bijna alle fietsen in orde. De fietsen die niet in orde zijn, worden volgende week nog een keer gecontroleerd'. Bunschoten vult aan: 'Die extra controle volgende week zien wij als een soort stok achter de deur. Vier op de tien fietsers vervangt hun kapotte fietslicht niet direct en dat is toch echt noodzakelijk de komende wintermaanden. Daarom doet onze school mee met de ANWB Lightbrigade'. De school heeft van de ANWB Lightbrigade een toolkit gekregen met alle benodigdheden voor een goed verlichte fiets. Bunschoten: 'Met deze controle hopen wij dat onze leerlingen weer veilig de donkere dagen doorkomen'.