Logo vierklank.nl
Burgemeester Sjoerd Potters in gesprek op het schoolplein met de eerste twee vertrekkers nummer 1 Nathaniel Aalberts en nummer 2 Theo van Asselt.
Burgemeester Sjoerd Potters in gesprek op het schoolplein met de eerste twee vertrekkers nummer 1 Nathaniel Aalberts en nummer 2 Theo van Asselt.
Jeugd

'Wij roepen wel pang'

Op de School met de Bijbel in Maartensdijk gaf burgemeester Sjoerd Potters het startschot voor het praktijkdeel van de verkeersexamens van de groepen zeven van zes scholen uit Maartensdijk, Groenekan, Westbroek en Hollandsche Rading. Pas bij de tweede poging ging het startpistool af. De kinderen hadden ondertussen hun eigen oplossing verzonnen: 'Wij roepen wel pang'.

door Kees Diepeveen

Veilig Verkeer Nederland, afdeling De Bilt organiseert dit belangrijke gebeuren in samenwerking met de gemeente. Alle scholen kwamen met de leerlingen verdeeld over de ochtend naar de School met de Bijbel om vandaar uit het praktijkdeel van het verkeersexamen te gaan afleggen. Al zeven jaar treedt de school op als vertrekpunt van dit evenement. Alle kinderen waren geslaagd voor het theoriedeel van het examen. Na het startschot rond 9.00 uur vertrok er om de minuut een leerling om de route door Maartensdijk af te leggen. De laatste leerling vertrok rond 12.00 uur, geobserveerd door de talrijke controleposten langs de route die de handelingen en het gedrag van de leerlingen beoordeelden. De personen die de controleposten - dit jaar ca160 - bezetten hebben een trainingsavond gevolgd om goed geïnformeerd en op de hoogte te zijn van de laatste veranderde verkeersregels en situaties.

Controle
Voordat de kinderen vertrokken werd door een team van deskundigen de fietsen van de leerlingen aan een technische controle onderworpen. Soms werd ter plekke een kleine reparatie verricht. Hiervoor maakte fietsenmaker Maarten van Dijk deel uit van het team. Eén van de aanwezige ouders merkte op dat het erg belangrijk dat de fietsen thuis al goed nagekeken worden. De kinderen zijn toch al gespannen en een fiets, die niet helemaal veilig blijkt te zijn geeft extra spanning voor het kind. Ook de fietsen van de leerlingen waarvan de fiets op school al een technische check heeft gehad worden aan een controle onderworpen. Dit is een procedure die bij het verkeersexamen hoort. Alle fietsen blijken uiteindelijk in orde.

Gedragen
Voor burgemeester Sjoerd Potters was dit de eerste officiële handeling bij een buitenevenement. Hij deed dit met veel plezier: 'Ik vind het ontzettend leuk om dit te doen maar vindt het ook belangrijk dat dit gebeurt. De kinderen moeten weten hoe zich te gedragen in het verkeer. Niet alleen dat het druk is maar ook dat er regels zijn om je aan te houden zodat je met vertrouwen op de fiets zit. Bovendien is ook het belang van goede verlichting erg groot. Het is goed dat de kinderen zich hiervan bewust zijn'. De burgemeester wist zich nog heel goed te herinneren dat hij zelf verkeersexamen deed in Breda en daar best een beetje gespannen voor was. 'De politieke werkzaamheden in Den Haag maakten het wat lastig om veel van de fiets gebruik te maken maar hier heb ik me voorgenomen weer meer te gaan fietsen. Zeker ook naar het werk' aldus de burgemeester.    

Over enkele weken is bekend of de kinderen zijn geslaagd voor hun verkeersexamen.

Meer berichten