Terwijl Menno Boer een volgende stelling voorbereidt debatteren Marith Maij (links) en Anne-Marie Mineur over Oekraïne.
Terwijl Menno Boer een volgende stelling voorbereidt debatteren Marith Maij (links) en Anne-Marie Mineur over Oekraïne.

Waarom een associatieverdrag met Oekraïne?

Algemeen Politiek

door Sylvia van der Laan

Vandaag, woensdag 6 april mag de Nederlandse bevolking zich uitspreken over het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. Tijdens een openbaar debat in Café Miltenburg in Bilthoven op woensdag 30 maart probeerden SP en PvdA de bezoekers meer inzicht te geven wat het associatieverdrag inhoudt.

Onder de bezielende leiding van Menno Boer werden vijf stellingen van commentaar voorzien door Anne-Marie Mineur (Europarlementariër voor de SP) en Marith Maij (lid van de Tweede Kamer voor de PvdA). De eerste stelling ging over het feit of we een verdrag moeten sluiten met een land waar een burgeroorlog aan de gang is. Anne-Marie was hier pertinent tegen, Marith relativeerde de zaak door aan te geven dat het slechts een(klein) deel van Oekraïne is waar men elkaar de tent uitvecht.

Kritisch op EU
De toon van beide debaters werd feller bij het strijdpunt of het verdrag een opstapje was naar het Eurolidmaatschap. Anne-Marie: 'Er staat nergens in het verdrag dat dit het geval is, maar er zijn wel degelijk aanwijzingen dat het deze kant opgaat. Oekraïne gaat zijn wetten aanpassen aan Europa en het doel is dat het land omgevormd wordt tot een Europese markteconomie. Wij zijn niet tegen de EU, maar we zijn er wel hartstikke kritisch op. We zijn bezig dit land in onze invloedsfeer te trekken. Dat hebben we vaker gezien, dat andere landen te snel bij EU werden gehaald'. Marith viel uit naar Anne-Marie en gaf aan dat de landen Roemenië en Bulgarije voordat er sprake was van een economische crisis werden toegelaten tot de Europese Unie en dat we daar we daar nu nog de wrange vruchten van plukken. 'Bovendien', ging Maij verder,' het is absoluut niet de bedoeling van dit verdrag dat Oekraïne bij de EU komt. Ik zal dat, ik ben 44 jaar, in mijn leven niet meer meemaken'.

Corruptie in Oekraïne
Beide debaters waren het erover eens dat Oekraïne een land is met corrupt werkende regering en media, met een bevolking die verdeeld is in sympathie naar het oosten (Rusland) of het westen (Europa) en dat het rijke westen Oekraïne hoe dan ook moet helpen. De werkwijze van helpen verschilt tussen de PvdA en de SP. Marith Maij: 'We gaan samenwerken met Oekraïne op basis van waarden die wij denken te delen: economische groei, transparantie, veiligheid en tegengaan van corruptie.' Anne-Marie Mineur: 'Het associatieverdrag komt vooral de corrupte multinationals in Oekraïne ten goede. Bovendien wekken we met het verdrag toch bepaalde verwachtingen. We hebben al moeite met onze eigen Europese problemen die we moeten oplossen. Steun aan Oekraïne kan ook zonder het associatieverdrag, er is al een handelsverdrag en we kunnen ook andere dingen doen, bijvoorbeeld de vakbonden en onafhankelijke rechters ondersteunen'.