Logo vierklank.nl
Veel belangstelling voor de lezing van Anne Doedens. [foto Reyn Schuurman]
Veel belangstelling voor de lezing van Anne Doedens. [foto Reyn Schuurman]
Algemeen

Veel belangstelling voor lezing Anne Doedens

De avond van woensdag 16 februari hield Anne Doedens in de Bilthovense Boekhandel een lezing over de Frans-Duitse oorlog (1870-1871), een veronachtzaamde oorlog.

Kennis daarvan is volgens Doedens onmisbaar om het uitbreken van de Eerste en Tweede Wereldoorlog te begrijpen. Die oorlog bracht het nieuwe Duitse rijk, de ondergang van de familie Napoleon, de verwoesting van Straatsburg, modern wapentuig en nog veel meer. De bouw van de forten van De Bilt (Ruigenhoek, Voordorp) was een reactie op het gevaar dat nu vanuit het oosten dreigde.

Voorvader
Tijdens de lezing werd de vondst bekend gemaakt van een uniek reisverslag uit 1870 / 71 van de Biltse burgemeester Willem Carel Baron van Boetzelaer, voorvader van familie Van Boetzelaer in Maartensdijk (zie het Bilts Digitaal Museum op de site van de Vierklank). Van Boetzelaer beschrijft o.a. dat hij een grote menigte Franse krijgsgevangenen ziet lopen. De bijeenkomst (60-70 aanwezigen) werd zo druk bezocht dat Ike Bekking van de Bilthovense Boekhandel stoelen bij moest plaatsen.

HvdB

Meer berichten