Afbeelding

Boekenweek 2016 in De Bilt

Algemeen Algemeen

De 81ste Boekenweek vindt plaats van 12 t/m 20 maart. Dit jaar richt de Boekenweek zich op onze grote buur Duitsland: het land van Bach, Berlijn en van Bratwurst. Van Goethe, Brecht, Schiller en Böll. Van diepgeworteld voetbalsentiment, de Tweede Wereldoorlog en kuilen aan het strand.

Het motto van de Boekenweek is 'Was ich noch zu sagen hätte'. Maar onze grote buur biedt nog zoveel meer onderwerpen om over te praten, te lezen en te schrijven en staat daarom ook centraal tijdens de Boekenweek 2016 bij De Bilthovense Boekhandel en Bouwman Boeken.

Op dinsdag 15 maart is er een lezing over Hans Fallada bij Bouwman Boeken aan de Hessenweg in De Bilt (aanvang 20.00 uur) door Anne Folkertsma. Dit wordt een buitengewoon boeiende avond over deze onlangs wereldwijd herontdekte Duitse auteur, die een dramatisch leven leidde waarop de geschiedenis een duidelijke stempel drukte. Hans Fallada (1893 - 1947) heette in werkelijkheid Rudolf Ditzen. Op zijn achttiende belandde hij voor het eerst in de gevangenis omdat hij op een kamergenoot had geschoten, later zat hij meerdere keren vast vanwege drugs, diefstal en poging tot moord op zijn echtgenote. Fallada koos zijn pseudoniem uit de sprookjes van de gebroeders Grimm. Hij was onder meer ambtenaar, boekhouder en nachtwaker voordat hij zich geheel aan het schrijven wijdde. Met 'Wat nu, kleine man?' (1932), dat in meer dan twintig talen werd vertaald, werd hij wereldberoemd.

Minilandje
Op 18 maart is in de Bilthovense Boekhandel aan de Julianalaan 1 van 17.00 tot 18.00 uur Philip Dröge te gast. Dröge is onderzoeksjournalist, schrijver, columnist en initiatiefnemer van wetenschappelijk persbureau FAQT. Dit jaar is het 200 jaar geleden dat het mini-landje Moresnet ontstond. Ruim een eeuw was het een buurland van Nederland, bij de Vaalserberg lag het Vierlandenpunt. Philip Dröge beschrijft in het gelijknamige boek opkomst en ondergang van onze meest onbekende buur. Het landje had 300 inwoners, die zich in de loop van de tijd een echt volk begonnen te voelen. Met een eigen hoofdstad, een staatshoofd en een verdedigingsmacht. De vrijheid en lage belastingen trokken duizenden avonturiers aan en Moresnet groeide uit tot een voorbeeld van hoe mensen zonder grote overheid welvarend en gelukkig konden worden. Philip Droge vertelt tijdens de 'Bilthovense Boekenweek Borrel' over dieven, gokkers, smokkelaars, mijnwerkers en een dromer die van Moresnet de ideale samenleving wilde maken en daar bijna in slaagde. [HvdB]

Philip Dröge vertelt op 18 maart over Moresnet.