Leerlingen van Wereldwijs naar de film in Het Lichtruim.
Leerlingen van Wereldwijs naar de film in Het Lichtruim.

Nederlands Film Festival in Bilthoven

Algemeen Algemeen

door Walter Eijnhoven

Afgelopen woensdag is alweer het 35e Nederlands Film Festival van start gegaan. Tijdens dit festival kunnen Nederlandse filmfans hun hart ophalen aan de nieuwste films. Ook voor kinderen is veel te beleven. Voor het basisonderwijs is een speciaal programma samengesteld: kidsbios. De films worden tijdens het festival in de ochtend in diverse bioscopen in de binnenstad van Utrecht vertoond.

Wereldwijs in Bilthoven doet het anders, zij gaat naar Het Lichtruim. Directeur Annemarie Hoornsman, van basisschool Wereldwijs: 'Al onze leerlingen gaan naar de film in Bilthoven, in Het Lichtruim. Helaas hebben wij het geld niet voor vervoer naar Utrecht en doen wij het dus op deze manier'. Alle leerlingen van basisschool Wereldwijs nemen deel aan een speciaal programma. Afgelopen donderdag en gisteren ging de rode loper uit en opende theater Het Lichtruim haar deuren voor drie voorstellingen. Voor iedere leeftijdsgroep is een film uitgekozen: groep 1/2 kijkt naar 'Pim en Pom', groep 3/4/5 ziet de film 'Wiplala' en de groepen 6/7/8 gaan naar de film 'De Boskampi's'.

Wiplala
Tijdens de lessen wordt zowel vooraf als achteraf gesproken over de film. Want filmkijken is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. De leerlingen van groep 4 gingen helemaal op in de film, nadat zij eerst naar een deel van het boek 'Wiplala' hadden geluisterd. Solange van groep 4 vertelt: 'Tijdens het voorlezen maak ik een plaatje in mijn hoofd. In de film zie je echt hoe Wiplala poes Vlieg betinkeld'. Ook Kenna had zo haar eigen gedachten over de film: 'Toen Wiplala het beeld Atlas tot leven tinkelde, vond ik het wel een beetje spannend'. Jason vond de film vooral grappig: 'ik vond het grappig toen Wiplala helemaal onder de pindakaas zat en dat hij daarna in bad ging en de kleren in de blender werden gewassen'. Annabel vervolgt: 'Gelukkig liep het goed af en iedereen werd weer groot. Het was grappig toen ze een reuzekerstboom kregen en vader Blom een gekke bril kreeg'.

Betrokken
Aan het eind werd door Suzanne Adelaar, leerkracht Wereldwijs nog de vraag gesteld: 'Als wij konden tinkelen, dan....'. Daarop wisten de kids ook wel een antwoord. Tygo: 'Ik zou een Ferrari tinkelen en een rijbewijs', en Damiën: 'Ik zou tinkelen dat ik de allerslimste rekenaar wordt'.

Kinderen kijken veel beelden, niet alleen op de televisie, maar ook op de computer of in de bioscoop. Nederlandse kinderen zijn dagelijks 4 uur per dag met media bezig, in de Verenigde Staten is dit zelfs al meer dan 7 uur per dag. Via een film kunnen kinderen bij de media betrokken worden, daarom wordt bij Wereldwijs voor en na de voorstelling ook gesproken over de film. 'Wat vond je ervan' en 'wat doet het met je?' zijn belangrijke onderwerpen om met kinderen te bespreken. Zij kunnen deze beelden bekijken vanuit hun rol als consument. Kidsbios zorgt voor het benodigde lesmateriaal rondom de voorstelling.