In de oude raadszaal waren diverse organisaties bijeen.
In de oude raadszaal waren diverse organisaties bijeen.

Kick-off diverse projecten armoedebeleid

Algemeen Algemeen

Onder grote belangstelling werd afgelopen donderdag in de oude raadszaal van de gemeente De Bilt de Kick-Off gegeven voor diverse projecten binnen de gemeente. Doel van deze middag was om alle uitvoerders/ professionals op de hoogte te brengen van het plaatselijke aanbod vanuit het armoedebeleid van De Bilt. En natuurlijk om nieuwe informatie met elkaar te delen.

door Walter Eijndhoven

Na het welkomstwoord en de opening door wethouder Jolanda van Hulst-Mazirel kwamen diverse organisaties aan bod om hun projecten voor dit jaar wereldkundig te maken, met als doel armoede binnen de gemeente verder terug te dringen. Vijf projecten werden deze middag aangedragen.

Eigen Schuld
Via het 'Project Eigen Schuld' probeert de Jeugdtheaterschool Masquerade uit Bilthoven financiële verleidingen en preventie van schulden bij leerlingen uit groep 7/8 centraal te stellen. Acteurs gaan scholen langs binnen de gemeente. Via toneelstukjes proberen zij scholieren aan het denken te zetten over hun gedrag. Kunnen zij bepaalde verleidingen weerstaan vanuit de groep? Zodoende proberen zij leerlingen steviger in hun schoenen te laten staan. Door twee acteurs werden ook de aanwezigen bij de Kick-Off getest of zij bepaalde verleidingen konden weerstaan. Tot hilariteit van de aanwezigen viel dit zelfs voor hen niet mee.

Maatjesproject
Een ander project is het Maatjesproject van de Stichting Humanitas, afdeling Heuvelrug. Mirjam Martens, medewerkster bij Humanitas vertelt: 'Het Maatjesproject is bedoeld voor inwoners met financiële problemen. Ook in De Bilt gaat het om steeds meer mensen met schulden'. Om dit maatschappelijk probleem terug te dringen probeert een vrijwilliger van Humanitas, samen met de cliënt, een oplossing te vinden om zo weer schoon schip te maken. Martens: 'Om bepaalde problemen te overwinnen, moet de cliënt wel gemotiveerd zijn, hij moet eerst zelf aan de bel trekken, alvorens wij actie kunnen ondernemen'. Na het intakegesprek met een coördinator wordt de cliënt gekoppeld aan een vrijwilliger, meestal na twee tot drie weken.

Budgetkring
Vanuit de Stichting Lift wordt het Project Budgetkring naar voren gebracht. Een Budgetkring is een werkgroep waarin je gestimuleerd wordt bewust en zorgvuldig met geld om te gaan, maar ook met je leven. Je wordt sterker en positiever, je leert geld over te houden, je leert nieuwe mensen kennen en je helpt elkaar. Daarnaast biedt de werkgroep veel gezelligheid. Arland Swaak, medewerker bij de Stichting: 'Het is een leefstijlprogramma met de unieke aanpak van 'Gelukkig met Genoeg'. Een kring bestaat uit ongeveer acht tot tien personen. Tijdens het programma werken wij met een cursusboek '. Consumindercoach Marieke van Nimwegen valt Swaak bij:'De cursisten komen elke twee weken bij elkaar onder beleiding van getrainde vrijwilligers'. Vanaf 14 oktober start de werkgroep in de bibliotheek. De cursus is ook bedoeld voor mensen die bewust soberder willen leven en hun steentje willen bijdragen aan het milieu.

Stichting Leergeld
Stichting Leergeld, Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds was de volgende Stichting die zich voorstelde. Vanuit één loket worden drie organisaties aangestuurd. De Stichting komt op voor kinderen van 4 tot 18 jaar, binnen de gemeente. Als kerndoel hanteert zij: alle kinderen mogen meedoen. In steeds meer gezinnen is het niet haalbaar om kinderen mee te laten doen met buitenschoolse activiteiten, zoals sportclubs, muziekles of kunstzinnige vorming. Han IJssenagger, werkzaam binnen de Stichting: 'Omdat kinderen niet kunnen meedoen, kunnen zij in een sociaal isolement komen. Doordat sommige gezinnen net boven een bepaalde inkomensgrens zitten, kunnen zij geen beroep doen op één of andere voorziening. Maar zij kunnen wel rekenen op steun van Stichting Leergeld Gemeente De Bilt'. Het aantal kinderen dat profiteert van de Stichting, komt terug in de cijfers. Zo helpt Jeugdsportfonds ongeveer 62 kinderen per jaar, Jeugdcultuurfonds circa 26 kinderen en de Stichting leergeld zo'n 388 kinderen. IJssenagger: 'Als een kind lid wordt van een sportclub, wordt niet alleen de contributie betaald, maar valt daar ook de sportkleding onder'.

Project Taalpunt 3.0
Steunpunt Vluchtelingen De Bilt, Bibliotheek Idea en MENS De Bilt presenteerden hun Project Taalpunt 3.0. Zij willen een herkenbare aanpak van laaggeletterdheid binnen de Biltse gemeenschap. Bea Rigter, medewerkster bij Bibliotheek Idea: 'In De Bilt wonen ongeveer 400 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. De gemeente heeft ons gevraagd of wij deze groep onder onze hoede willen nemen. Gezamenlijk proberen wij deze taalachterstand terug te dringen'. Steunpunt Vluchtelingen, Bibliotheek Idea en MENS De Bilt hebben ieder hun hun eigen doelgroep. Vanuit deze drie organisaties wordt een gezamenlijke aanpak gerealiseerd om laaggeletterdheid terug te dringen. Rigter: 'Via onze aanpak willen wij passende hulp bieden, de één krijgt les in een groepje, de ander wil liever alleen les krijgen. Voor ieder hebben wij een individuele aanpak'.