In museum Vredegoed herleeft vroeger.
In museum Vredegoed herleeft vroeger.

Beth Shamar bezoekt Vredegoed

Algemeen

Vrijdag 7 augustus heeft een groep deelnemers van het Alzheimer Dagcentrum 'Beth Shamar' in Groenekan een bijzonder geslaagd bezoek gebracht aan het museum Vredegoed in Tienhoven/Oud-Maarsseveen.

Na een bijzonder hartelijke ontvangst door de vrijwilligster Alie Manten van het museum en 'gids' Barend Vellinga was er allereerst koffie met appelgebak in de kantine van het museum. Daarna gingen de gasten naar het museumgedeelte waar gids Barend veel te vertellen had over verschillende onderwerpen, zoals traditioneel wonen, ambachtelijk werken op boerenbedrijf en veenderij en de dorpssamenleving. Veel dingen waren bijzonder herkenbaar voor mensen, omdat zij zelf opgroeiden in de omgeving of elders in gebieden waar turf gestoken werd.

Kruidenier
Ook het kruidenierswinkeltje annex postkantoor was voor velen zeer bekend. Door alle dingen van vroeger weer te zien en ook vanwege de enthousiaste verhalen van gids Barend kwam heel veel weer tot leven bij de bezoekers. Aan het eind van de rondleiding kregen alle gasten en begeleiders een uitgebreide en goed verzorgde lunch aangeboden. Hierna ging het gezelschap, na een heel hartelijk afscheid met een bijzonder voldaan gevoel per auto naar huis.            (Jan Moggré)