Logo vierklank.nl
Op het strand worden de meegebrachte lekkernijen gedeeld met elkaar.
Op het strand worden de meegebrachte lekkernijen gedeeld met elkaar.
Algemeen

Steunpunt Vluchtelingen De Bilt organiseert stranddag

Vandaag,woensdag 12 augustus, organiseert Steunpunt Vluchtelingen De Bilt voor vluchtelingen uit deze gemeente haar jaarlijkse dagje uit naar zee, naar Castricum om precies te zijn. Een gezellig uitje voor deze nieuwkomers, om hun dagelijkse zorgen even te vergeten.

door Walter Eijndhoven

Het jaarlijkse uitje is een dag waar veel vluchtelingen naar uitzien. Op de dag van vertrek staat een dubbeldeks bus van Klaas van der Valk gereed om 89 gasten en hun 15 begeleiders naar de plaats van bestemming te brengen. Maar voor het zover is, moet veel worden geregeld. Hanneke Eilers, vaste medewerkster bij het Steunpunt aan de Kometenlaan in Bilthoven kan dit beamen. Eilers: 'Sinds 2009 organiseren wij elk jaar een stranddag voor onze cliënten, dus wij hebben in die zes jaar al best veel ervaring opgedaan met het organiseren van zo'n dagje uit. Spannend blijft het natuurlijk wel, elke keer weer. Hebben wij aan alles gedacht? Hebben wij de benodigde gelden beschikbaar? Dat zijn toch vragen die je je iedere keer weer stelt'.

Beursvloer
Om zo'n dagje uit financieel rond te krijgen, gaat het Steunpunt in juni naar de Beursvloer, in de hoop een goede regeling te treffen met een aanbieder. Eilers: 'Op deze beursvloer waren wij op zoek naar een bus. Gelukkig stond Klaas van der Valk daar ook, als aanbieder en konden wij al snel een mooie regeling treffen, net als vorig jaar. Samen met de Rotary Bilthoven heeft hij toen voor een geweldige dag gezorgd voor de Biltse nieuwkomers. Daar doe je het natuurlijk allemaal voor. Ook dit jaar is Van der Valk weer van de partij'. Natuurlijk moet er nog veel meer worden georganiseerd voor het dagje uit. Ongeveer drie tot vier weken voor vertrek worden de uitnodigingen verstuurd naar alle nieuwe Nederlanders. En dan is het afwachten wie zich aanmeldt. Gelukkig duurt dat wachten niet zo lang. Binnen de kortste keren stroomt de bus vol'.

Meer
Eilers: 'Ieder jaar krijgen wij weer veel aanmeldingen binnen. Die mensen hebben elke dag met veel spanning te maken en zo'n dagje uit doet hen echt goed. Het is gewoon vakantie voor hen'. Op de dag van vertrek moet iedereen zich om 9.00 uur aanmelden, de bus vertrekt een half uurtje later. Eilers: 'Wij hoeven niet bang te zijn dat één van onze cliënten te laat komt, de meesten staan al om half negen, kwart voor negen bij ons op de stoep, trappelend van ongeduld om naar zee te gaan, mét hun lunchpakketjes, want díe moeten zij zelf meenemen. En dat doen zij. Op het strand komen de lekkkerste gerechten uit die pakketjes, niet alleen broodjes of rijst, maar ook de meest exotische lekkernijen. En alles wordt met elkaar gedeeld. Heel bijzonder'.

Duizenden
Elk jaar komen vele duizenden vluchtelingen naar Nederland, waarvan zo'n 70 mensen naar de gemeente De Bilt. Door het Steunpunt worden zij geholpen om een nieuwe start te maken in hun nieuwe leven in het dorp. Ongeveer 63 vrijwilligers, waaronder maatschappelijk begeleiders en taalcoaches, staan hen bij. Niet alleen worden zij geholpen met het invullen van de vele papieren, met het leren van Nederlands, dat oh zo moeilijk is, met opleiding en werk, maar ook zoiets simpels als leren fietsen of boodschappen doen in een supermarkt. Uiteraard kost dit veel geld. Jaarlijks ontvangt Steunpunt Vluchtelingen De Bilt een subsidie van de gemeente. Hierdoor kunnen alle dagelijkse kosten betaald worden, voor het kantoor en de coördinator. Tussen het Steunpunt en de gemeente zijn goede contacten en jaarlijks vindt een gesprek plaats met de wethouder en de 'beleidsmedewerker vluchtelingen'.

Kosten
Behalve de subsidie van de gemeente zijn er nog kosten die niet op een andere manier gefinancierd kunnen worden. Hiertoe heeft het Steunpunt een Noodfonds in het leven geroepen. Uit dit fonds worden bijvoorbeeld bijzondere kosten rondom gezinshereniging of bijzondere opleidingskosten opgebracht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator Hanneke Eilers, tel. 030-2292825.

Meer berichten