Afbeelding

Jefke, Jessica en Roos exposeren in Haarlem

Algemeen Kunst & Cultuur

Het Dolhuys in Haarlem heeft in samenwerking met de Stichting Willem van Genk en Kwintes een zomerexpositie georganiseerd met actuele Nederlandse Outsider Art. Deze kunst is gemaakt door kunstenaars met psychische aandoening of een verstandelijke beperking.

door Marijke Drieenhuizen

De expositie is samengesteld door gastcurator Ans van Berkum. Van Ateliers De Wijde Doelen in Utrecht, onderdeel van Reinaerde, zijn maar liefst dertien kunstenaars geselecteerd, waaronder de in de gemeente De Bilt wonende Jefke, Dijkstra, Jessica Magnin en Roos Drieenhuizen. Afgelopen week bezochten zij de tentoonstelling Essenties 1. Er zijn in Nederland veel ateliers waar Outsiderkunstenaars werken. Vanuit het Rijk wordt deze vorm van dagbesteding niet ontzien, veel ateliers lopen de kans om wegbezuinigd te worden. Het Dolhuys zet zich, ook middels deze expositie, in om de schoonheid van deze kunst te laten zien aan een groot publiek. De reacties van het publiek zijn positief. Jefke, Jessica en Roos genoten van het bezoek, ze liepen recht op, waren trots en voelden zich goed.

Ateliers De Wijde Doelen
Ateliers De Wijde Doelen biedt getalenteerde kunstenaars met een verstandelijke beperking een plek om bezig te zijn met hun passie. Er worden tekeningen, keramiek, grafiek en schilderijen gemaakt van grote kwaliteit. Het werk wordt verkocht aan zowel particulieren als bedrijven. Met vaste regelmaat wordt het werk geëxposeerd. Alle kunstenaars zijn trots op hun werk, laten het graag zien en vertellen er met enthousiasme over. Het maken van kunst versterkt hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Het maakt hun wereld groter en laat hen en hun kunst onderdeel zijn van de samenleving.

Jefke Dijkstra
Jefke is gefascineerd door architectuur: haar passie ligt bij gebouwen, stadsgezichten en skylines. Met ongelooflijk veel geduld en precisie maakt zij prachtige tekeningen en lino's opgebouwd uit ritmische patronen en in mooie kleurencombinaties. Alles is ritmisch geordend, dus ook de wolken en de golven in het water. Jefke werk twee dagen per week op het grafiekatelier. Zij is geen prater maar geniet wel zichtbaar van het bezoek aan het Dolhuys en wil graag poseren bij haar werk.

Jessica Magnin
Jessica werkt nog niet zo lang bij Ateliers De Wijde Doelen: haar missie is kunst maken en beroemd worden. Drie dagen per week werk zij op het keramiekatelier en twee dagen op het grafiekatelier. Jessica heeft een levendige fantasie dat verschillende soorten werk oplevert. Het straalt vrolijkheid en gezelligheid uit. In oktober 2014 heeft Jessica de tweede prijs gewonnen bij de poëziewedstrijd van Special Arts met haar gedicht, Beelden van klei. In Het Dolhuys staan twee beelden van haar. Trots laat ze haar beelden met stekels zien die op een prachtige plek staan in het midden van de zaal in een echt museum.

Roos Drieenhuizen
Roos werkt twee dagen per week op het keramiekatelier en één dag op het grafiekatelier. Roos denkt en werkt met grote gebaren. Zij stileert vormen en komt zo tot krachtige beelden. In haar tekeningen maakt zij gebruik van krachtige contouren met een bijna grafisch karakter. Haar beelden zijn vaak groot en kernachtig van vorm. Met haar onmiddellijk in het oog springende werk waarin humor bijna altijd een voorname rol speelt, heeft Roos al diverse malen in de publiciteit gestaan. Zo won zij de Special Award prijs van 2011 en haar werk is met regelmaat op exposities te zien.

Essenties1
Het Dolhuys (Schotersingel 2, Haarlem) is sinds 2005 het nationale museum van de psychiatrie. Het oudste gedeelte van het gebouw dateert uit 1320 en werd gebruikt als opvang voor lepra patiënten. Vanaf 1559 werd het als dolhuis gebruikt en werden er 'krankzinnigen' opgevangen. Het Dolhuys is een zogenoemd belevingsmuseum: het gaat niet om de verzameling spullen maar om ervaringen en meningen

De tentoonstelling Essenties 1 is nog te zien tot 13 september van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Jessica Magnin is trots op haar beelden met stekels.
Jefke Dijkstra houdt van gebouwen, stadsgezichten en skylines.
Roos Drieenhuizen bij haar zelfportret met poes, vogel, potlood en oorbellen.