Afbeelding

Houthakkersfeest in Lage Vuursche

Algemeen Natuur & Milieu

Zaterdag 15 en zondag 16 augustus is er in Lage Vuursche in Recreatiekuil Drakenstein weer het Houthakkersfeest met verschillende activiteiten voor jong en oud. Er is een gevarieerd aanbod van verschillende activiteiten, wedstrijden en standhouders, bedoeld voor het hele gezin met extra nadruk op natuurbeheer, bosexploitatie, houtproducten en wildbeheer.

Op deze gezellige hobby- en kunstmarkt staan meer dan 100 kramen met de meest uiteen lopende producten en activiteiten voor jong en oud. Oude ambachten zullen herleven, moderne technieken zullen kenbaar gemaakt worden. Tevens zullen er verschillende stands aanwezig zijn waar de bezoeker informatie kan krijgen over wildbeheer, natuur- bescherming, bosexploitatie, boomverzorging, bos- en tuinbouwmachines, 'eindproducten' uit bos en natuur, roofvogels enz.

Folklore en muziek
Op beide dagen zijn er verschillende optredens van folklore- en muziekgezelschappen. Jachthoornblaasgroep Eemland zal traditioneel de opening verzorgen. Beide dagen zal het volop genieten zijn van vrolijke en gezellige muziek. Het Soester Knollenkoor 'Apollo' verzorgt een aantal optredens. Ook de Country line dansers van 'Born Country' uit Maartensdijk zullen niet ontbreken.

Kinderspelen
Voor de kinderen zijn er tal van activiteiten en attracties. Met het kopen van een spellenkaart kunnen zij deelnemen aan de verschillende activiteiten en attracties. De spellenkaart voor de attracties is te koop voor 5 euro op het middenterrein in de omgeving van de grote horecatent.

Wedstrijden
Natuurlijk zullen de traditionele 'houthakkerswedstrijden' wederom georganiseerd worden, waarin echte houthakkers strijden om de titel. Ook dit jaar is er een record aantal deelnemers die ieder twee kunstwerken gaan zagen en worden beoordeeld door een vak- en een publieksjury. Voor één stamstuk krijgen de deelnemers enkele uren de tijd om er een prachtig kunstwerk van te maken, uit het tweede stamstuk moet binnen een half uur een sculptuur gemaakt zijn, het zogenoemde speedcarven.

Reddingshonden aan het werk
In de media zijn er wel eens berichten over mensen of kinderen die worden vermist of over aardbevingen in verre landen zoals Japan en Haïti. Reddingshonden kunnen bij zulke gevallen heel goed helpen door vermiste mensen op te sporen in bijvoorbeeld het bos of in geval van een aardbeving in het puin. Belangrijk werk dus. Tijdens de demonstratie op het Houthakkersfeest komen reddingshonden in actie, wordt het publiek verteld over het gedrag van honden en is er een demonstratie hoe de honden zoeken.

Tokkelen
Achter de grote horecatent langs het asfaltweggetje, geven professionals de gehele dag demonstraties van klimmen en afdalen. Een combinatie van conditie, techniek, vakkennis en een perfecte uitrusting. Kinderen klimmen onder begeleiding in de boom en kunnen over een lijn naar beneden 'tokkelen'. Zie verder www.houthakkersfeest.nl

Houthakkersfeest in Lage Vuursche