Grootouders voor het Klimaat met rechts Marianne Houkamp.
Grootouders voor het Klimaat met rechts Marianne Houkamp. Foto: [foto Henk van de Bunt]

De aarde wordt warmer, het weer is in de war, samen kunnen we iets doen!

Algemeen

Een aantal actieve en enthousiaste grootouders is begin juni 2023 gestart met een lokale groep van Grootouders voor het Klimaat De Bilt/Bilthoven. Zij zijn bezorgd over de toekomst en over de gevolgen van klimaatverandering en we willen een leefbare wereld doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen.

Door demonstraties, educatie, voorleesacties, klimaatgesprekken, lezingen, voorlichting en samenwerking werken de Grootouders aan politieke beïnvloeding, bevordering van klimaatbewustzijn en duurzame gedragsverandering. In de Week van de Duurzaamheid zijn de grootouders op verschillende plekken actief en kan er kennis worden gemaakt en in gesprek worden gegaan. 

Streekmarkt
Op 6 oktober staan de Grootouders voor het Klimaat met een kraam op de Biltse Streekmarkt bij de Schaapskooi; men kan het gesprek aangaan, kinderen kunnen hun toekomstwensen opschrijven of tekenen en er wordt voorgelezen in het Plukdoolhof. 

Woudkapel
Op 8 oktober is er om 10.30 uur in de Woudkapel in Bilthoven ‘Bezinnen op Zondag’ met Marianne Houkamp; moeder, grootmoeder én klimaatactivist. In haar werkzame leven was zij o.a. directeur van organisaties in de sociale en culturele sector, consulent mantelzorg en initiatiefnemer van de Voedseltuin Overvecht. Na haar pensioen in 2022 is zij actief geworden in de klimaatbeweging. Marianne Houkamp voert actie met Extinction Rebellion en startte in Bilthoven een lokale groep van Grootouders voor het Klimaat. Met overtuiging, zachte kracht en wijsheid motiveren de Grootouders hun generatiegenoten om op te staan en in actie te komen.

Lokaal
Bij Mama Lokaal gaan de Grootouders voor het Klimaat op 11 oktober in de bibliotheek voorlezen uit prentenboeken voor de allerkleinsten. Op de Schooldag(-en) voor de Duurzaamheid zijn de oma’s en opa’s ook aanwezig om voor te lezen en verhalen te vertellen over de natuur, dieren en het klimaat; ‘We zijn ook heel benieuwd naar de ideeën van de kinderen en hun ouders voor een leefbare aarde’.

‘Kent u grootouders en andere senioren die ook bezorgd zijn over het klimaat en iets willen doen? Doe mee, sluit je aan: samen kunnen we iets doen voor een leefbare aarde! Aanmelden kan via grootoudersklimaatdebilt@gmail.com Meer informatie op de website Grootoudersvoorhetklimaat.nl’.