De banner-expositie 'Moord en brand op het platteland' in de Kunstgang van gemeentehuis Jagtlust.
De banner-expositie 'Moord en brand op het platteland' in de Kunstgang van gemeentehuis Jagtlust.

Tweede tentoonstelling in Kunstgang

Algemeen

door Henk van de Bunt

In december 1672 gaat het plotseling hevig vriezen, zodat de Franse bezetter de mogelijkheid krijgt om de Hollandsche Waterlinie te voet over te steken. Maar even onverwacht valt de dooi in en vele Fransen soldaten verdrinken. Als het Franse leger ‘uitleggers’ had gehad, zoals de Republiek, dan hadden de Fransen kunnen overvaren. Nu betekent het ontbreken van dit wapen het keerpunt in de oorlog. 

Donderdag 6 oktober opende de banner-expositie ‘Moord en brand op het platteland’ in de Kunstgang - voorheen Art Traverse - van het gemeentehuis (Soestdijkseweg Zuid 173) te Bilthoven. De tentoonstelling gaat over het Rampjaar 1672-1673, waarbij (de huidige gemeente) De Bilt en omstreken zwaar te lijden hadden onder de strijd van de Republiek met de koning van Frankrijk. Getoond wordt o.a. dat Franse troepen over de Biltse Steenstraat trokken, huizen werden verwoest en dat vele duizenden wagens hooi vaak onbetaald aan de Fransen geleverd moesten worden.

Veerkracht
Deze vijfde halte in de reizende tentoonstelling over het Rampjaar 1672-1673 in onze streken werd officieel geopend door de voorzitter van het onlinemuseum Arie-Jan Ditewig en cultuurwethouder Anne-Marie ‘t Hart. Arie-Jan Ditewig: ‘Oorlog is het slechtste wat een samenleving kan overkomen. Het rampjaar toen is te vergelijken met wat nu in Oekraïne gebeurt’. Voorts meldde Ditewig nog, dat het Online Museum graag wil meedenken over de toekomst van Jagtlust. Volgens wethouder Anne Marie ’t Hart bewijst deze tentoonstelling eens te meer de waarde van de geschiedenis: ‘Het laat ons veel zien; moord, doodslag, verlies van huis en haard en bezetting door een brede legermacht. Toch hebben we de veerkracht om daar weer bovenop te komen, ons leven weer te herpakken. Laat dat ook de positieve boodschap van deze tentoonstelling zijn’.

Kunstgang
De wethouder vervolgde: ‘Dank aan het Onlinemuseum voor alle aandacht die ze aan dit belangrijke historische jaar geven. Er zijn weinig tastbare sporen overgebleven van alle gebeurtenissen, die zich in 1672 - 350 jaar geleden- op ons grondgebied hebben afgespeeld. Maar jullie zijn er met deze tentoonstelling toch in geslaagd het Rampjaar zichtbaar en beleefbaar te maken voor onze inwoners. Het is fijn te zien dat jullie je met andere organisaties inspannen het erfgoed en de geschiedenis van onze gemeente zo voor het voetlicht te brengen. Tenslotte vind ik het leuk nu al de tweede tentoonstelling in de Kunstgang te mogen verwelkomen; nu van een organisatie die hier nog niet eerder heeft geëxposeerd. Ik hoop dat velen volgen en dit zo een gemeentehuis is, dat echt open staat voor onze verenigingen en inwoners. Ik doe hierbij een oproep aan andere verenigingen zich ook te melden wanneer er een goed idee is voor een expositie in onze Kunstgang. Ik kan het toch niet nalaten op te merken dat het bijzonder is om een fysieke tentoonstelling te openen van een onlinemuseum’.

QR-codes 
Tijdens de openingstijden van het gemeentehuis is de tentoonstelling vrij toegankelijk voor publiek. Tevens is een achttal banners van de stichting Oude Hollandse Waterlinie over de propaganda in het Rampjaar te bezichtigen. Let tijdens de bezichtiging vooral ook op de QR-codes op een aantal banners; die leggen via de camerafunctie van de mobiele telefoon een link met een viertal power-point-presentaties op de website van het Online Museum De Bilt en met andere verdiepende informatie over de Biltse kernen en de Vechtstreek. [HvdB]