De enthousiaste groep sporters met links trainer Bart Roth.
De enthousiaste groep sporters met links trainer Bart Roth.

Sporten en bewegen in de buitenlucht voor 55+

Algemeen

door Kees Diepeveen

Onder de naam Golden Sports sporten en bewegen de deelnemers elke woensdag een uur op het kunstgras van SCHC in Bilthoven. Het plezier is duidelijk zichtbaar. Deze ochtend zijn er 10 deelnemers die onder leiding van een professionele trainer oefeningen doen die op de persoon zijn afgestemd. 

Golden Sports is een landelijk overkoepelend orgaan dat zich inzet om mensen van 55 jaar en ouder buiten te laten sporten en bewegen in hun eigen omgeving. Annekarien van der Leest, Paulien Oskam en Mariëtte van den Hoven hebben de afdeling Bilthoven opgericht en zijn na 3 pogingen eerder tijdens Coronatijd, in september 2021 van start gegaan. Tot op heden hebben zich 16 mensen aangemeld. Elke week zijn er rond de 10/12 deelnemers bij de trainingen, die onder leiding van professionele trainer Bart Roth enthousiast hun oefeningen doen. De oudste deelnemer is 93 jaar en beweegt op zijn eigen tempo. De kracht van het concept is dat iedere oudere kan meedoen, ook mensen met lichamelijke klachten.

Sfeer
Annekarien: ‘Het is heerlijk om te zien met hoeveel plezier de mensen mee doen. Ieder naar zijn eigen mogelijkheden en inspanning. Onze trainer maakt een training op maat voor de deelnemers. Na afloop is er gelegenheid om samen een kop koffie te drinken en op deze wijze elkaar wat beter te leren kennen. Iedereen vindt het gezellig en doet hieraan mee. De sfeer onderling is heel gemoedelijk. Wij zijn ons er zeer van bewust dat we boffen met deze accommodatie. In het voorjaar en de zomerperiode gebruiken we het kunstgrasveld. In de winter mogen we bij slecht weer gebruik maken van de blaashal die dan op het sportpark staat’

Spelvormen
Trainer Bart Roth: ‘Ik ben gespecialiseerd in het trainen van mensen in deze leeftijdsgroep. Ik doe het met bijzonder veel plezier en krijg er veel voor terug. Via een collega op de sportschool waar ik werk ben ik hierbij betrokken geraakt. Tijdens de training werk ik o.a. aan conditie, stabiliteit, mobiliteit, spierkracht maar we doen ook spelvormen. Daar sluiten we de trainingen altijd mee af’.

De wijze waarop de trainingen worden verzorgd valt in goede aarde bij alle deelnemers, zoals bij Bert: ’Ik ben aangesloten door de coronaperiode, toen ik niet meer naar de sportschool kon. Buitensporten was toen de oplossing. Het bevalt me uitstekend. We doen leuke oefeningen, hebben een heel gezellige groep die aandacht voor elkaar heeft. Wat ik zo prettig vind is dat je je eigen zwaarte en tempo bepaalt. Zo kan iedereen mee doen. De kosten van deelname zijn minimaal, daar hoef je het niet voor te laten’. 

Mentaal
Rinie is 85 en de oudste dame binnen de groep. ‘Ik ben heel blij dat ik eraan begonnen ben. Het is zo goed voor me. Niet alleen lichamelijk maar ook mentaal. Ik zeg wel eens: ik kom zonder zin maar ga opgewekt naar huis en voel me weer een heel ander mens. Je hebt weer zin in de dag. Ook onderling is het heel gezellig. We kunnen allemaal goed met elkaar. Ik ben even niet geweest en dat kon ik goed merken. Vooral met dit mooie weer is het heerlijk om te sporten’.

De oudste deelnemer is Jan van 93. Hij is al even enthousiast. ‘Bewegen is goed voor een mens. Als je ouder wordt gaat dat steeds meer op. Het zijn allemaal leuke mensen, de sfeer is prettig en ontspannen en we krijgen leuke afwisselende trainingen. Ik herstel binnen een paar uur. Dat komt waarschijnlijk ook omdat ik dagelijks mee doe met het televisieprogramma Nederland in beweging. Ik kijk er elke week weer naar uit’. 

Elke woensdag van 10.30 tot 11.30 uur vinden de Golden Sports trainingen plaats bij SCHC, Kees Boekelaan 1 in Bilthoven. De eerste keer is deelname gratis. Vooraf aanmelden kan via: beweegmee.op.schc@gmail.com. Voor nadere informatie contact opnemen met Annekarien van der Leest, tel. 06 30233258 of email annekarien.aki@planet.nl.