De mantel van Sint Maarten is te bewonderen bij de Paasexpositie van WVT.
De mantel van Sint Maarten is te bewonderen bij de Paasexpositie van WVT.

Paaskunstmarkt & Kunstexpositie Jeugd WVT

Algemeen

door Henk van de Bunt

Kunst uit eigen Provincie (KueP) kon eind vorig jaar voor het tweede jaar op rij niet doorgaan vanwege de toen geldende coronamaatregelen. Aan de toenmalige deelnemers wordt nu de mogelijkheid geboden om alsnog hun kunst te presenteren. Sjaak den Breeje (De Bilt), ImSook Yoo (Bilthoven) en Bart Keizer uit Maartensdijk zijn van de partij.

De kunstenaars bieden hun kunst aan in het paasweekend van 17 en 18 april in het WVT-gebouw aan de Talinglaan 10 in Bilthoven. De openingstijden op beide dagen zijn van 11.00 tot 17.00 uur. De kunstmarkt is gratis toegankelijk. Naast de kunstmarkt is er een kunstexpositie van kinderen. Kunst van de allerkleinste kunstenaars van de basisschool Wereldwijs en Het Kunstenhuis zal tentoongesteld worden tijdens deze expositie. De expositie van kinderkunst is mede mogelijk gemaakt door een gulle gift van de Lions Club Bilthoven.

Wereldwijs
Voor de kunstexpositie heeft ook Basisschool Wereldwijs verschillende kunstwerken ingeleverd, gemaakt door kinderen. Directeur Annemarie Hoornsman vertelt: ‘Wij besteden binnen onze school ook regelmatig tijd aan het maken van kunst. Onze filosofie daarbij is: ambacht gaat voor de kunst. Kinderen leren eerst met kleuren, materialen en technieken een effect te bereiken door een bepaalde opdracht die ze allemaal maken. Als je het ambacht in de vingers hebt, is er daarna gelegenheid om je eigen kunstwerk vorm te geven’.

De mantel van Sint Maarten
‘Op 11 november gingen de groepen 7 en 8 aan de slag met een speciale opdracht rondom Sint Maarten. Sint Maarten deelde zijn mantel met een bedelaar. Groep 7 en 8 draaiden het om en zorgden ervoor dat alle stukjes van de mantel weer samenkwamen tot één groot geheel: Ieder kind heeft zijn best gedaan om een uniek gedeelte van de mantel te maken. Gezamenlijk hebben ze de mantel weer aan elkaar weten te naaien. De mantel is prachtig geworden en we zijn heel erg trots op het resultaat en laten het graag zien bij de expositie Kunst uit eigen Provincie’.

Schilderijen
ImSook Yoo (1954) is een Koreaanse kunstenaar: ‘In 1989 studeerde ik af van de kunstacademie AKI in Enschede. 20 jaar later heb ik de atelierwerkzaamheden hervat, zoals handmatig scheppen van Hanji papier. Dit materiaal, gemaakt van de moerbeiboom uit Hanji, gebruikte ik in verschillende projecten. Na enige tijd uitproberen van verschillende andere materialen, ben ik weer gaan schilderen. In 2012 heb ik een serie van 21 schilderijen gecreëerd. Deze schilderijen zijn niet op geprepareerd doek geschilderd. Ongeprepareerd katoen of linnen, niet opgespannen doeken voelen anders aan dan het gebruikelijke materiaal. De materialen doen het samen. Je creëert met en door je materialen. Ik probeer ze steeds opnieuw anders te ervaren en te gebruiken. Dikwijls reikt het materiaal zelf aan ‘iets’ te willen worden. Een inspirerend gegeven. Het creatieproces is als het maken van een reis, met jezelf en je materialen. Ineens ben je ergens, is er een verrassende moment, de gewaarwording van een ontmoeting’.

In de Biltse Grift (tijdschrift Historische Kring De Bilt) schrijft Wim Krommenhoek een artikel over de oudste bomen in De Bilt. De meeste van de foto’s van de besproken bomen zijn voor haar aanleiding deze (na) te tekenen en ‘van kleur’ te voorzien. Deze reeks zal ook op de aanstaande expositie te zien zijn.

Natuurfotograaf
Sjaak den Breeje (De Bilt) is gepassioneerd natuurfotograaf met de focus op landschappen en bossen. Een groot deel van zijn foto’s is gemaakt in de buurt van zijn woonplaats. Te midden van de bossen op de Utrechtse Heuvelrug en de landgoederen rond Utrecht. Zijn portfolio biedt een gevarieerde selectie beelden uit deze prachtige omgeving, van macrobeelden tot weidse landschappen.

Voor Sjaak is fotografie de ideale combinatie van buiten zijn en creatieve expressie: ‘Zo’n 10 jaar geleden begon het allemaal tijdens een prachtige reis naar o.a. de Rocky Mountains en Yellowstone en inmiddels is dat uitgegroeid tot een ware passie’. Tot zijn favorieten behoren de sfeervolle beukenlanen op de landgoederen, de prachtige zonsopkomsten boven de vennen en het ontwaken van het bos in de vroege ochtend. Voor dag en dauw genieten van de natuur. Als geboren en getogen ‘Heuvelrugger’ kent hij de Utrechtse Heuvelrug van binnen en buiten en weet de mooiste plekjes te vinden. Zijn foto’s zijn gepubliceerd in diverse media waaronder Zoom.nl Magazine, Landscape Photography Magazine en de National Geographic kalender. Recent heeft hij bijgedragen aan de publicatie van het boek ‘De mooiste fotolocaties van West Nederland’. Wie geïnteresseerd is kan een kijkje nemen op www.sjaakdenbreeje.nl.

Bart Keizer
Het is bij Maartensdijker Bart Keizer een innerlijke drang om iets te maken, dat hem drijft. Eenmaal met klei in aanraking gekomen werd dat zijn favoriete materiaal. De cirkel vindt hij een magische vorm. Meestal zijn het kommen, schalen en vazen, die hij op de pottenbakkersschijf draait. Allemaal unica. Vaak krijgen die voor de eerste stook een kleurende sliblaag.

Aan een eenvoudige strakke vormgeving hecht Bart veel belang. Hij zoekt een gespannen lijn en evenwicht. Het glazuur is daaraan ondergeschikt. Die kan de vorm maken of breken. De tweede keer worden de voorwerpen gebakken op 1240 graden C. Zijn belangrijkste leermeester was Frans Slot uit Heerde; een van de bekende kunstpottenbakkers van de Veluwe.

Bart Keizer maakte tijdens de militaire diensttijd kennis met het draaien op de schopschijf.
Sjaak den Breeje legt de focus op landschappen en bossen.
ImSook Yoo naast haar getekende monumentale bomen.