Logo vierklank.nl
Leerlingen van het Nieuw Lyceum en van het Heriburg Gymnasium aan het woord
Leerlingen van het Nieuw Lyceum en van het Heriburg Gymnasium aan het woord (Foto: )

Coesfeld en De Bilt vieren samen de vrijheid

Afgelopen zaterdag 7 mei vertrok een grote groep inwoners uit de gemeente De Bilt naar de Duitse partnergemeente Coesfeld ter gelegenheid van Freiheitstag, de viering van het einde van de Duitse bezetting in 1945 en van de vrijheid waar we sindsdien van mogen genieten. 

Het evenement was ooit gepland voor 2020, maar kon toen als gevolg van de coronapandemie geen doorgang vinden. Daarom was het extra wrang dat oud-burgemeester Heinz Öhmann, de grote animator van de stedenband, vanwege corona verstek moest laten gaan.

Oekraïne
De huidige Bürgermeisterin Eliza Diekmann opende de dag met bevlogen toespraak waarin ze onder meer verwees naar de oorlog in Oekraïne die ons laat zien hoe belangrijk het is om onze vrijheid te koesteren. En het besef dat wij het hier zo goed hebben, onder meer doordat men het elders op de wereld minder goed heeft, geeft ons ook de verantwoordelijkheid om daar verandering in te brengen.

Betrekkingen
Haar inleiding werd gevolgd door een lezing door Jacco Pekelder, hoogleraar Duits-Nederlandse betrekkingen aan de Universiteit van Münster. Hij ging in op de wijze waarop Nederland de bevrijding in 1945 viert, waarbij ook de jeugd massaal meedoet tijdens een van de grote Bevrijdingsfestivals. Leerlingen van het Nieuw Lyceum en van het Heriburg Gymnasium vertelden in dat verband over een recent uitwisselingsprogramma.

Cultureel
Het middagprogramma was vooral cultureel van aard met een fors aandeel vanuit De Bilt. Zo waren er optredens van de Bigband van Het Lichtruim en van verschillende ensembles van de Koninklijke Biltse Harmonie. Ook verzorgden jongeren van korfbalvereniging Nova een demonstratie, waarna ook Coesfelders konden proberen de bal in de korf te krijgen.

Afspraken
Tijdens de dag werden ook tal van afspraken gemaakt over samenwerking, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en sport en over een uitwisseling waarbij de Aeres-school in Maartensdijk betrokken zal zijn, Zo gaf deze Freiheitstag een nieuwe impuls aan de samenwerking tussen de gemeenten Coesfeld en De Bilt.

(Henk Zandvliet en Ella Prins)

Meer berichten