Op zaterdag 9 april werden alle overige 400 gekochte planten op hun plek gezet.
Op zaterdag 9 april werden alle overige 400 gekochte planten op hun plek gezet.

Aanleg Jumelagetuin Coesfeld bij Jagtlust van start

Algemeen

door Henk van de Bunt

Begin 2021 bedacht de Jumelagecommissie in Coesfeld dat het, bij ontbreken van de gebruikelijke activiteiten midden in de coronatijd, goed zou zijn om een ‘De Bilt-plantsoen’ aan te leggen. 

Voorbereidingen werden getroffen: een lezing per video door een bioloog over duurzame planten en het zoeken naar een geschikt stukje grond. De Jumelagecommissie vroeg Groei & Bloei afd. De Bilt Bilthoven of zij wilden meedenken over een Coesfeld-plantsoen bij Jagtlust. 

Adoptie
De jumelage adopteerde van de gemeente een perk aan de voorzijde van Jagtlust voor het huis van de griffie, Groei&Bloei ging aan de slag met een tuinontwerp en plantschema en de Jumelagecommissie stelde alles in het werk om voldoende budget bijeen te krijgen voor het plantklaar maken, de aanleg van een pad én de aanplanting. Er is inmiddels een enthousiaste groep van ongeveer 10 vrijwilligers om te helpen bij de aanleg en daarna het onderhoud.

Water
Het enige wat nu nog ontbreekt is een milieuvriendelijke watervoorziening in de vorm van een regenton, aangesloten op een van de regenpijpen van Jagtlust. In de voorgaande weken werd er al een boom, geschonken door de jumelage Coesfeld, geplant en vonden alvast een heel aantal planten uit de tuinen van G&B-vrijwilligers een plek.

Bijdrage
Joke Schreuder: ‘Vindt u het leuk om ook een bijdrage te leveren aan deze tuin? Gooi uw potjes met uitgebloeide bollen dan niet weg, maar doneer ze aan de jumelagetuin. Als u ze aan de ingang van de tuin neer zet, zorgen wij wel voor het planten. U mag ze ook afleveren bij Prins Hendriklaan 12 in Bilthoven. Bent u nieuwsgierig naar de ontwikkeling van de Jumelagetuin Coesfeld-De Bilt of wilt u meer weten over het plantschema of de gebruikte planten, kijk dan op www.bilt.groei.nl.